Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR, SANAT ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Kültür, Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törene edebiyat dalında ödüle layık görülen ve ilk defa bir ödül kabul eden şair Sezai Karakoç katılmazken, ödül alan sanatçıların heyecanı duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanlığı tarafından her yıl alanında elde ettiği başarılar dolayısıyla kültür ve sanat dünyasının önemli isimlerine takdim edilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri bu yıl da sahiplerini buldu. Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenin sunuculuğunu oyuncu ve televizyon sunucusu Kenan Işık yaptı. Tören Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın müzik dinletisi ile başlarken ödül alan isimler kürsüye çıkarak duygularını dile getirdi.

Ödül Töreni'nde ilk olarak söz alan edebiyat eleştirmeni Doğan Hızlan bu zamana kadar çok ödül verdiğini ama ödül almanın da çok güzel bir duygu olduğunu belirtti. Hızlan "Edebiyat eleştirisine devlet tarafından ödül verilince üvey evlat evlat oluyor. Devlet ödül verdiğinde eleştiriyi evlat edinmiş oluyor" dedi. Geleneksel Sanatlar dalında ödüle layık görülen Hattat Ustası Hasan Çelebi'nin konuşması esnasında oldukça duygulandığı ve heyecanlandığı görüldü. Elleri ve sesi titrediği için konuşmasını sık sık kesmek zorunda kalan Çelebi Hattat sanatının devletin en büyük makamından bir nişan almasının büyük bir onur olduğunu söyledi. Sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice ise 12 Eylül döneminde görev yaptığı Tarih Kurumu'ndan hiçbir sebep yokken iki defa kovulduğunu anlatarak bugün Cumhurbaşkanlığı'ndan böyle bir ödül almanın kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Eyice ayrıca, "İstanbul acıklı duruma geliyor. Tanıdığım İstanbul etrafında yükselen binalarla şehrin silueti bozuluyor" diyerek İstanbul'daki yeni yapılaşmadan şikayet etti.

Karakoç Ödülü kabul etti ama törene gelmedi

Daha önce layık görüldüğü hiçbir ödülü kabul etmeyen, ilk defa Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Kültür Sanat Büyük Ödülü'nü kabul edeceğini belirten Diriliş Şairi Sezai Karakoç ise törene katılmadı. Karakoç'un mazereti nedeniyle törende yer almadığı belirtilirken ödülünün kendisine iletileceği ifade edildi. Sunucu Kenan Işık Karakoç'un "Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" isimli şiirini okuduğu sırada salonda duygusal anlar yaşanırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın şiire eşlik ettiği görüldü.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sanat, kültür dünyasının çok ayrı bir alan olduğuna vurgu yaparak, bu alanlarda faaliyet gösterebilmek için kabiliyet ve Allah vergisi gerektiğini söyledi. Gül, Cumhurbaşkanlığı görevine geldiğinde yaptığı ilk konuşmada sanat, kültür ve bilim alanındaki faaliyetleri daima koruyacağına söz verdiğini hatırlatarak bu alanda elinden geleni yaptığını sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Gül şöyle devam etti:
"Devletlerin, milletlerin güvenli şekilde yollarında güvenli gitmesi için sanat adamlarının, aydınların, yazarların daima ihtiyaç vardır. Siyasetçiler konjenktüre uyarlar ama sanatçılar, kültür adamları, düşünürler daima sağ duygularıyla ve vicdanlarıyla hareket ederler sonunda doğru yönlendirmeleri yaparlar. Ülke olarak daima sanatçılara, fikir adamlarına en üst mertebeyi veriyoruz. Ama esas ödülü sizler bu millete verdiniz. Eserlerinizle verdiniz. Bu ödülleri sizlere şükran göstergesi olarak veriyoruz. Bugün Türkiye birçok alanda daha güçlü hale gelmiş durumda. Bilim alanında çok büyük hamleler yaptık. Bunun 10 yıl sonra meyvelerini göreceğiz. Kültür ve sanat alanında da aynı şekilde olacak. Asırlar boyu kültür alanında çok değerli eserler veren milletimiz bundan sonra da vermeye devam edecektir."

Öte yandan Gül, törende ödülünü almaya gelmeyen Sezai Karakoç'tan bahsederken "Şu anda aramızda yok" dedi. Gül kendisinin de okul yıllarında Karakoç'un eserlerini okuduğunu söylerken "Sadece ezberlediğim şiirleriyle değil bugün sahip olduğum dünya görüşünde de emeği olan birisidir" diye konuştu. Gül ayrıca İstanbul'daki yapılanmadan şikayet eden Prof. Dr. Semavi Eyice'nin sözlerinin de uygulayıcılar tarafından dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından Gül, ödül alanlara plaketlerini takdim etti. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ödül alan sanat ve kültür adamlarıyla birlikte fotoğraf çektirdikten sonra ödül töreni için düzenlenen resepsiyona geçildi.


ANKA  26.12.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.