Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

SULTAN 3. SELİM HAN SERGİSİ

Sultan 3. Selim Han vefatının 200. yılında, Topkapı sarayında düzenlenen sergiyle anıldı. Sultan 3. Selim, vefatının 200. yılında, Topkapı Sarayı Müzesi'nde düzenlenen sergiyle anıldı.
"Bir reformcu, şair ve müzisyen: Sultan 3. Selim Han" başlıklı serginin açılışına, İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Fener Rum Patriği Bartholomeos katıldı.
Sergi açılışından önce düzenlenen kokteylde konuşan Kültür A.Ş Genel Müdürü Bayhan, sadece bir sultan değil, aynı zamanda şair, müzisyen ve mimar olan Sultan 3. Selim'e ait eserlerin bir sergiyle İstanbullulara sunulması nedeniyle emeği geçenleri kutladı.

Açılışta konuşan Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Ortaylı da Topkapı Sarayı'ndaki birçok deponun, 200 yıl önce Sultan 4. Mustafa tarafından katledilen Sultan 3. Selim'e ait eserlerle dolu olduğunu, bunların arasında yazışmalar, kumaşlar ve saatlerin de bulunduğunu kaydetti.
Son 3 yıldır Topkapı Sarayı'ndaki sergilerin diğer sergilerden daha çabuk hazırlandığını anlatan Ortaylı, yoğun bir çalışma sonucu açılabilen Sultan 3. Selim sergisinde emeği geçenleri kutladı.
Ortaylı ayrıca, her türlü yardımlarına koştuklarını belirttiği Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği Özel İdare Müdürlüğüne de teşekkürlerini sundu.

Yakın gelecekte başka sergilerin de Topkapı Sarayı Müzesi'nde açılacağını ifade eden Ortaylı, bugün açılan sergiyi de reformcu Sultan 3. Selim Han'ın anısına bir saygı olarak değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Ortaylı, İstanbul Büyükşehir Belediyesine şükranlarını ifade amacıyla, Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Erman Tuncer'e, Sultan 3. Selim'e ait bir portrenin kopyasını hediye etti.
Katılımcılar, sahneye getirilen kırmızı kurdeleyi birlikte keserek serginin açılışını gerçekleştirdi.
Açılışın ardından davetliler, Sultan 3. Selim'e ait çeşitli eşya ve eserlerin yer aldığı sergiyi gezdi.

Burada Ortaylı, Fener Rum Patriği Bartholomeos'a eserlerle ilgili bilgi verdi.
Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığının düzenlediği ve Kültür A.Ş'nin organize ettiği sergide, Osmanlı İmparatorluğu'nun 20. yüzyıl başlarına kadar süren yenileşme hareketlerinin önemli öncülerinden 3. Selim ve dönemine ait yaklaşık 150 eser sergileniyor.

3. Selim'in reform hareketleri ve siyasi ilişkileri, kültür ve sanat alanındaki yeniliklerin, hazine eserleri, el yazmaları, arşiv malzemesi ve mühürler, tekstiller, portreler, silah ve saatlerle yansıtıldığı sergi 24 Mart 2009'a kadar gezilebilecek.


Sanatsal Haber  24.12.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.