Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

PERS İMPARATORLUĞU’NUN KALINTILARI

Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin yeni sayısı, günümüzden 2500 yıl önce Büyük İskender’in gelişine kadar Anadolu’ya 200 yıl süresince hükmeden Pers İmparatorluğu’nun Anadolu’da bıraktığı kalıntıların peşinde gidiyor.

Aktüel Arkeoloji Dergisi, 2007 yılında yayınladığı ilk sayıdan bu zamana beş yıl geçti ve Anadolu’nun binlerce yıla yayılan eşsiz tarihinin izinde birbirinden özel 25 sayı yayınladı.

Anadolu’nun bilinen ve bilinmeyen yüzlerce kültürel mirasını, arkeolojik zenginliğini, ören yerlerini, kazı çalışmalarını, kalıntılarını, eserlerini ve müzelerini toplumun her kesimine oldukça sade ve seçici bir dille ulaştıran Aktüel Arkeoloji Dergisi; Avrupa’da yayınlanan İngilizce bir sayı, ulusal karikatür yarışması, en son gerçekleşen fotoğraf yarışması ile dolu dolu Anadolu’yu ve onun mirasını anlattı.

Anadolu’da Persler

Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin 2012 yılının ilk sayısı, günümüzden 2500 yıl önce Büyük İskender’in gelişine kadar Anadolu’ya 200 yıl süresince hükmeden Pers İmparatorluğu’nun Anadolu’da bıraktığı kalıntıların peşinde gidiyor.

İlber Ortaylı Osmanlı idari yapısını her ne kadar Roma İmparatorluğu’na göndermeler yaparak değerlendiriyorsa da aslında Roma idari yapısını Büyük İskender’den, Büyük İskender ise Pers İmparatorluğu’ndan almıştı. Son yıllarda dünyanın en büyük arkeolojik keşfi sayılan Milas’taki yer altı mezarı, antik Pers İmparatorluğu’nun Karya’daki krali yöneticisine aitti ve muhteşem bir Anadolu kültürüne sahiptiler. Anadolu’nun her köşesinde, Likya’da hem de Karya’da antik Pers Uygarlığı’nın kalıntılarının izini sürerken yeni keşfedilen bir mozaik ise herkesin gözlerini kamaştırıyor. Burdur sınırları içindeki Kibyra Antik kentinin tiyatrosunda keşfedilen Medusa başlı mozaik dünyanın bu türdeki ilk örneği ve yeni bir harika olmaya aday!

Hepsi ve daha fazlası Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin son sayısında…


ntvmsnbc  15.01.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.