Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ŞEHİR TİYATROLARI’NIN YENİ OYUNU: OTOBÜS

İBB Şehir Tiyatroları, Ocak ayının üçüncü haftasında Otobüs adlı oyunu repertuarına katıyor. Oyun 18-29 Ocak tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

Stanislav Stratiev’in yazdığı Arif Akkaya’nın yönettiği oyun, 18-29 Ocak tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Otobüs’ün en ilginç yanı da 1500’ün üzerinde karikatürün oyuna eşlik etmesi.

Çağdaş Bulgar yazınının önemli ismi Stanislav Stratiev’in toplumsal taşlaması olan Otobüs, ülkedeki değişimi farklı oyun kişilerinin üzerinden anlatıyor. Toplumsal yapının ve rejimin eleştirildiği oyunda, son durağı bilinmeyen bir otobüs yolculuğu, yolcuların kendi dünyaları ve yaşama bakışları açısından değerlendirilişi, kendi aralarında tartışmaları ele alınıyor.

Çevirisini Cahangir Novruzov’un, dramaturgluğunu Hatice Yurtduru’nun, sahne tasarımını Barış Dinçel’in, kostüm tasarımını Ayşen Aktengiz’in, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan’ın, efekt tasarımını Metin Taşkıran ve Ersin Aşar’ın, koreografisini Mikel N. Vihdi’nin, karikatür tasarımı’nı Homur Mizah Grubu’nun, video tasarımını Cem Ulu, Ayça Sonkaya ve Arif Akkaya’nın yaptığı oyunda; Ahmet Özarslan, Barış Çağatay Çakıroğlu, Berrin Akdeniz Kortidis, Burak Davutoğlu, Can Ertuğrul, Elyesa Çağlar Evkaya, Ergun Üğlü, Fahri Kıncır, İrem Erkaya, Mert Aykul, Mert Turak rol alıyor.

Otobüsle karikatür içiçe

Abdülcanbaz’dan beri ilk defa tiyatroda karikatüre bu kadar önemli bir rol veriliyor. Homur Mizah'dan 6 kişi bir yıla yakın bir sürede sahnenin arkasındaki 12x5 m. lik perdede oyun süresince yansıyacak karikatürleri çizdi.Toplam, yaklaşık 1600-1700 çizim; Canol Kocagöz, Atay Sözer, Atilla Atala, Coşkun Göle, Asuman Küçükkantarcılar; Vahit Akça’nın imzasını taşıyor.

Karikatürlü anlatım bir tarih şeridi gibi 1946 yılında Missuri Zırhlısı'nın Türkiye'ye gelişiyle başlıyor.D arbeler, kara pazar, idamlar, 1 Mayıs, depremler, afetler çizginin gücü, çizerin belleğinden akıp gidiyor.

Stanislav Stratiev (1941-2000)

Çağdaş Bulgar Tiyatrosu'nun verimli yazarlarından biri olan Stanislav Stratiev 1941'de Sofya'da doğdu. Edebiyat eğitimi aldı, iş yaşamına gazeteci olarak başladı. Tiyatro dünyasına, oyuncu _ yönetmen bir arkadaşının zorlamasıyla 1974’te yazdığı "Roma Hamamı" adlı oyunla adım attı. On yılı aşkın bir süre "Sofia Satirical Theatre" da sahnelenen bu ilk oyunuyla seyircinin sevgisini kazandı. Ancak asıl başarıyı ona uluslararası ün sağlayan ikinci oyunu “Deri Ceket" ile yakaladı. Bunu “Otobüs”, “The Perfectionist”, “Don't Lose Your Spirit” ve diğer oyunları takip etti. “It's a Short Life” adlı oyunuyla 1990 Maubeuge Uluslararası Tiyatro Festivali’nde birincilik ödülü, "On The Other Side" adlı oyunuyla 1993’te BBC Radyo Oyunları Yarışması'nda derece aldı. Sosyal hiciv ve lirizm bileşimi olan öyküleri otuzdan fazla dile çevrildi. Film senaryoları dünya çapında tanınmasına katkı sağladı. “Equilibrium", 13. Moskova Uluslararası Film Festivali’nde gümüş madalya aldı (1983). Aynı yıl "Childhood Sun", "MIFED-The Child in Our Time" ödülü kazandı. "A Band With No Name", “24 Chasa” okurları tarafından tüm zamanların en iyi Bulgar filmi (2005), Atlantic Radio dinleyicileri tarafından da en çok sevilen Bulgar filmi seçildi (2006). Stanislav Stratiev 1975'ten ölüm tarihi olan 2000'e kadar "Sofia Satirical Theatre"da dramaturg olarak görev yaptı.

Arif Akkaya

1965'te İstanbul'da doğdu. 1982'de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nü kazandı. 1986'da halen oyuncu ve yönetmen olarak görev yaptığı İBB Şehir Tiyatroları'na katıldı. Aynı yıl İBB Şehir Tiyatroları oyuncusu birkaç arkadaşı ile birlikte “Tiyatro Odası”nı kurdu. İstanbul Devlet Tiyatrosu, İBB Şehir Tiyatroları, Dormen Tiyatrosu, Hadi Çaman Tiyatrosu, Duru Tiyatro gibi ödenekli ve özel tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. Sinema ve reklam filmlerinde, televizyon dizilerinde rol aldı.

Akkaya’nın yönettiği oyunlardan bazıları; Doğum Günü Partisi, İkinci Nöbetçinin Sıkıntıları, Sokağa Çıkma Yasağı, İyi Geceler Anne, Bana Bir Picasso Gerek, Deri Ceket, Sürmanşet, Ödenmeyecek Ödemiyoruz, Arzunun Onda Dokuzu.

www.ibst.gov.tr


Cumhuriyet  17.01.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.