Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘REMBRANDT VE ÇAĞDAŞLARI’ SERGİSİ AÇILDI

Kuruluşunun 10. yılını kutlayan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)'nin düzenlediği "Karanlıkla Işığın Buluştuğu Yerde... Rembrandt ve Çağdaşları - Hollanda Sanatının Altın Çağı" sergisi bu akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal'ın katıldığı törenle açıldı.

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı vesilesiyle hazırlanan sergi, Rijksmuseum ile dünyanın önde gelen özel bir koleksiyonuna ait eserleri, Türkiye’de ilk kez izleyicilerle buluşturuyor. SSM ve sergi ana sponsorlarından Sabancı Holding adına konuşan Güler Sabancı, destek ve katılımlarından dolayı Cumhurbaşkanı’na, Türk ve Hollanda hükümetlerine, serginin diğer ana sponsoru ING Bank ve diğer sponsorlara teşekkür etti.

Güler Sabancı; “Müzemizin 10 yılı ile Hollanda ve Türkiye ilişkilerin 400.yılının 2012’ye rastlaması güzel bir tesadüf oldu” diyerek sergi ön girişimlerini özetledi. Sabancı; “Sponsor ve müzelerin işbirliği önemlidir ancak gururla söylüyorum ki; böyle bir serginin gerçekleşmesi için böyle bir mekana ihtiyaç vardır” sözleriyle titizlikle çalışan SSM Müdürü Nazan Ölçer ve tüm ekibine teşekkür etti.

Egemen Bağış ise bu yıl 400.yıl münasebetiyle unutulmaz işler yapılacağını vurgulayarak, ilk büyük etkinlik olan sergiden dolayı müzeyi kutladı ve “Başbakan, başta Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere hükümet ve sanatçılar adına Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenmesi için yaptığınız çok cömert bağıştan dolayı Sabancı Holding’e teşekkür ediyorum” dedi.

Sergi, Rembrandt’ın yanı sıra, Hollanda resminin önde gelen isimlerinin bulunduğu 59 sanatçıya ait 73 tablo, 19 desen ve 18 obje olmak üzere toplam 110 eserden oluşuyor. Sergide ayrıca, yüzyıllar boyunca karanlık bir figür olarak kalan, eserleri uzun süre başka sanatçılara atfedilen ve yalnızca 35 eseri bilinmesine rağmen, dönemin en büyük isimleri arasında gösterilen Johannes Vermeer’in “Aşk Mektubu” adlı eseri de yer alıyor. Frans Hals, Jan Steen ve Jacob van Ruisdael gibi pek çok büyük ismin eserlerini de ağırlayan sergi, dünya resim tarihinin önemli dönemlerinden biri olan Hollanda Sanatının Altın Çağı’nı ve farklı dönemlerinden örneklerle Rembrandt’ı tanıtıyor.

Sergiyle ilgili bilgi verenSSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Rembrandt ve Çağdaşları Hollanda sanatına dair, Türkiye’de düzenlenen ilk kapsamlı sergi olma özelliğini taşıyor. Sergiyle, Hollanda resim sanatının Avrupa resim sanatına getirdiği yeniliği, ışığı kullanmadaki ustalığı gözler önüne sererken, dönemin atmosferi ve sanata yansımasını geniş bir çerçevede ele alıyoruz. 17. yüzyılda denizaşırı ticaretin getirdiği refahla, bilim ve sanat dallarında Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden biri haline gelen Hollanda toplumuna, kent ve kırsal kesimdeki yaşama, usta ressamların gözünden bakıyoruz. Denizaşırı ticaretin ve ilişkilerin, sanatçıları nasıl beslediğini, sanattaki izlerini takip ediyoruz." dedi.

Rijkmuseum Koleksiyonlar Müdürü Taco Dibbits ise “Dünyanın önemli eserlerine ev sahipliği yapan müzemizin koleksiyonunda bulunan eserlerin Sakıp Sabancı Müzesi vesilesiyle Türkiye’de ilk kez sanatseverlerle buluşmasından ötürü büyük mutluluk yaşıyoruz. Serginin bir başka özelliği de eserlerin kendisi kadar bu eserlerin Osmanlı dönemiyle kurduğu diyalog, her iki ülkedeki sanat ortamını karşılıklı olarak ele alması. Özellikle Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin 400. yılında, koleksiyonumuzun değerli eserlerinin İstanbul’da sergilenmesi büyük önem taşıyor. İki ülke arasındaki köklü ilişkilerin, kültürel ve sanatsal anlamda da güçlenmesine önemli katkısı olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

“Rembrandt ve Çağdaşları – Hollanda Sanatının Altın Çağı” sergisinin tasarımını yapan Atölye MD’nin sahibi ünlü dekor tasarımcı Metin Deniz’de açılışa katıldı. Deniz; “ilk önce böyle önemli bir serginin tasarımının verilmesi bizim için büyük onur. İkinci olarak da bütünüyle ışık ve gölgeye dayanan bu sergide ışığı düzenlemek çok zordu. İlk defa sadece 5 gün ışık düzenlemesi yaptık. Tercihimiz tablolara gölge düşmemesiydi. Bunu başardık” diyerek tasarım konusunda bilgi verdi.

Metin Deniz’in dediği gibi tablolalara titizlik gösteren tasarım çok güzel ancak ortamın loşluğu yanlardaki bilgi notlarının okunmasını güçleştiriyor. Bu nedenle özellikle bu sergiyi gezmek için girişte kulaklık almayı ihmal etmemek gerekiyor. “Rembrandt ve Çağdaşları - Hollanda Sanatının Altın Çağı” sergisi, 10 Haziran 2012 tarihine kadar SSM’de sanatseverlerle buluşacak.


Cumhuriyet  21.02.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.