Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

SİRKECİ GARI’NDA BACHCAZ GECESİ

Bach'ın eserlerine sadık kalarak cazla buluşturan Thomas Gabriel Trio, bugün ve yarın Sirkeci Garı'nda

İstanbul’un en renkli tematik etkinliklerinden biri haline gelen Bach Günleri’ni tüm sezona yayan ve her ay iki konserle izleyici karşısına çıkan Bach Before and After konserlerinin şubat ayındaki konukları, Bach’ın eserlerine sadık kalarak cazla buluşturan dünyaca ünlü Thomas Gabriel Trio olacak. Grup, bugün ve yarın 20.30’da tarihi Sirkeci Garı Büyük Bekleme Salonu’nda müzikseverlerle buluşacak.

2009’da da Bach Günleri kapsamında Sirkeci Garı’nda sahneye çıkan Thomas Gabriel yaptıkları müziği bir çeviri, adapte müziği olarak tanımlıyor. Gabriel, kendilerini benzerlerinden ayıran tekniklerini şöyle anlatıyor: “Ayrıntılı olarak anlatmak gerekirse yöntem şöyle çalışıyor: Bach müziği oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Farklı çizgilerde her bir nota kendi yolunu takip eder. Ben böyle bir müzik parçasının düzenlenmesine füg gibi bir ana temayla başlıyorum. Yani modern caz diline iyi bir çeviri arıyorum. Düşen çizgiler düşüyor, hızlı notalar hızlanmaya devam ediyor, fakat farklı notalar hafifçe değişiyor ki aynı şekilde ritim de öyle. Müzik (ya da melodi, tema) tercüme edildiğinde orijinal versiyonunun içinde herhangi bir yerde yerini alır. Bir sonraki aşama ise satırlarda iyi bir caz çevirisi aramak. Bu yapıldığında, J.S. Bach’ın armonik ve polifon müzik parçasının geri kalanını doldurmak için bir stil yaratmış oluyorsunuz.”

1982 yılından beri J.S. Bach müziklerini aranje eden Thomas Gabriel, dünyanın değişik yerlerinde 600’den fazla konser verdiklerini belirtiyor. Bach müziğinin yok edilemez bir müzik olduğunu, çünkü çok mantıklı bir sekilde inşa edildiğini söyleyen Gabriel, “Yalnızca bir satır değiştirseniz bile iki, üç ya da daha geriye kalan tüm satırlar yine de Bach’ı temsil edecektir” diyerek çalışmalarının büyük bölümünü oluşturan Bach’ın müziğine hayranlığını bir kez daha dile getiriyor.


SH  28.02.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.