Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘DERİN DEVLETİN DEĞİL, DERİN BÜROKRASİNİN KİTABI’

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Devlet Denetleme Kurulu Üyeliği de yapan Hıfzı Deveci, 30 yılı aşkın bürokraside geçen çalışma hayatındaki tanıklıklarını yazdı.

Hıfzı Deveci, 1976 yılının sıcak bir Haziran gününde PTT'nin Ümraniye’deki fabrikasında başlayan; Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nda müfettiş yardımcılığı, müfettişlik, başmüfettişlik ve müsteşar yardımcılığı ile devam eden ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Devlet Denetleme Kurulu Üyeliği ile son bulan çalışma hayatını kaleme aldı.

Kapağında, "Derin devletin değil; derin bürokratik hırsların, özlemlerin, yetersizliklerin ve derin pişmanlıkların kitabı" olarak nitelediği kitabında Deveci, "Benim kitabım durup bakmakla anlaşılmayacak kadar yavaş adımlarla gelen bir dönüşümün öyküsü" diyor.

Deveci, “Bir Avuç Hayat Tozu Bir Tutam Devlet Gölgesi” adlı kitabında “Her şeyi değil elbette, küçücük penceresinden görebildiği kadarını” anlattığını belirtiyor.

'HER ŞEYİ DEĞİL, KÜÇÜCÜK PENCERESİNDEN GÖREBİLDİĞİ KADARINI'

Yazar; kitabın giriş yazısında, 1970'lerden günümüze, ülkenin en çalkantılı zamanlarını yaşadığına dikkat çekiyor:

"Bu yıllar; çatışmalarla, kıyımlarla; büyük grevler, bir askeri darbe, birkaç muhtıra, terör; ekonomik yokluklar, enflasyon, banker iflasları, banka batıkları, siyasal krizler ve yolsuzluklarla dolu sancılı zamanları içine aldı. Uçlardan uçlara savrulduk; yetmiş sente muhtaç da olduk, renkli televizyonlarımız, boğaz köprülerimiz, otoyollarımız da oldu. Onlarca seçimde onlarca hükümeti kurup devirdik. Siz bu hengâmenin orta yerindeki memurların, şeflerin, müdürlerin, genel müdürlerin, müsteşarların, milletvekillerinin, bakanların, başbakanların, cumhurbaşkanlarının hepsine birden devlet diyordunuz, oysa insandılar; bilgileri kadar ihtirasları, üstünlükleri kadar zaafları; yeteneksizlikleri, hırsları, kompleksleri, keskin önyargıları vardı; kararlar üretip işlemler yaptılar ve geleceğinizi etkilediler. İşte bu kalabalığı otuz üç yıl boyunca en yakından izleyen biri, şimdi size de anlatıyor. “Her şeyi” değil elbette, küçücük penceresinden görebildiği kadarını. Anlatılanların bir bölümünü ilk kez duyacak olabilirsiniz, ama pek çoğu da nicedir karşılaşmadığınız için varlığını unuttuğunuz sevimsiz eski komşunuz kadar tanıdık gelecek size…"

2007 yılının son aylarında 11. Cumhurbaşkanının seçim sürecinde kendi isteğiyle görevden ayrılan Deveci, çalışma hayatı döneminde yayımladığı “Yolunu Yoldan Bulanlar” ve “Soygunun Öteki Adı: Devlet İhalesi” adlı iki kitabını da farklı isimlerle yayımlanmış.

Destek Yayınevi’nin yayımladığı "Bir Avuç Hayat Tozu Bir Tutam Devlet Gölgesi" kitabevlerinde.


ntvmsnbc  13.03.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.