Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İZMİR 11 YIL SONRA FİLM FESTİVALİNE KAVUŞUYOR

Ulusal film yarışmasının da yer alacağı 12. Uluslararası İzmir Film Festivali'nin açılışında George Melies'in 'Ay'a Seyahat'inin elle renklendirilmiş kopyası restore edilmiş haliyle gösterilecek.

İzmir, 11 yıl sonra film festivaline kavuşuyor. En son 2001’de düzenlenen Uluslararası İzmir Film Festivali’nin 12.’si bugün başlıyor. Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu, panel, söyleşi, sergi gibi etkinliklerle de desteklenecek festival 28 Nisan’a kadar 100’den fazla filme yer veren zengin bir programla seyirci karşısında. Festivalde adına özel bir bölümde ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’, ‘Uzak’ ve ‘Üç Maymun’ filmleri gösterilecek Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Sinemaskop Türkiye’ başlıklı fotoğraf sergisi ve 23 Nisan’da gerçekleştireceği sinema dersi de program kapsamında.

12. Uluslararası İzmir Film Festivali’nin açılış töreni ise yarın akşam Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. George Melies klasiği ‘Ay’a Seyahat’in elle renklendirilmiş kopyasının restore edilmiş haliyle Türkiye’de ilk defa gösterileceği törende oyuncu Çolpan İlhan ve Yunan yönetmen Costas Ferris’e onur ödülü verilecek. Festivalin Altın Artemis ödüllü ulusal uzun metraj film yarışmasının jürisi ise yönetmen Ezel Akay, oyuncular Işık Yenersu ve Rıza Sönmez, sinema yazarı Murat Özer ve görüntü yönetmeni Uğur İçbak’tan oluşuyor. Jüri, yarışma kapsamında ‘Aşk ve Devrim’, ‘Bu Son Olsun’, ‘Geriye Kalan’, ‘Eylül’, ‘İz’, ‘Labirent’, ‘Nar’, ‘Oğul’, ‘Ölü Bölgeden Fısıltılar’ ve ‘Simurg’ filmleri arasından seçimini belirleyecek.

Angelopoulos seçkisi
Bu sene kaybettiğimiz büyük Yunan yönetmen Theo Angelopoulos’un özel bir bölümle anılacağı programda Balkan sineması da kendi adını taşıyan bir bölümle programda yer alıyor. Milcho Manchevski’nin ‘Toz’u da dahil olmak üzere bölgeden çıkan yönetmenlerin yakın dönem filmlerine yer verilen ‘Balkan Seçkisi’, Lazar Ristovski retrospektifi ve Saraybosna Sahne Sanatlar Akademisi Kısa Film Seçkisi ‘Sinemabalkan’ kapsamında. Bu yıl festivalin en ‘yerinde’ bölümlerinden birisi ise Dokuz Eylül Üniversitesi çıkışlı yönetmenlere özel ‘Bir Okul: 9 Eylül’. Raşit Çelikezer’in ‘Can’ı, Yüksel Aksu’nun ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’sı ve Hasan Tolga Pulat’ın ‘Güzel Günler Göreceğiz’i bu bölümde.

Festivalin ‘Türkiye Gerçekleri’ bölümü HES, 12 Eylül, soylulaştırma gibi Türkiye meselelerini konu alan belgesellere yer verirken ‘SinemART’ da farklı sanat dallarıyla alışveriş içindeki filmlere yer alıyorr. Bu sene İstanbul Film Festivali’nde de büyük ilgi gören ‘Faust’ ve Charlotte Rampling’i konu alan belgeseli ‘Charlotte Rampling: Cazibe’ bu bölümde. Festivalin, erkeklik meselesini masaya yatırdığı bölüm ‘Maskülen’ ise Sundance gibi festivallerde ilgi gören ‘Ayıcık’ın, Salma Hayek’li kadrosuyla dikkat çeken yeni Alew de la Iglesia filmi ‘Talihin Böylesi’nin de dahil olduğu bir programla İzmirli sinemaseverlerin karşısında.

Anthony Baxter’ın ‘Buradan Trump Geçti’si gibi son dönem ödüllü belgesellere yer veren ‘Aktivizm’, ‘Gelecek Uzun Sürer’in de gösterileceği göç temalı işlere odaklanan ‘Yaşam Hakkı’, kendilerini uzakta bulan kahramanlı filmlere odaklanan ‘Gitmek’ bu sene zengin programıyla göz dolduran festivalin diğer bölümleri.


Radikal  22.04.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.