Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İTEF 2012 TEMASI ŞEHİR VE KORKU

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali 4. yılında, 1-4 Ekim'de İstanbul'da, 3-5 Ekim'de Ankara'da, 5-;6 Ekim'de İzmir ve 5-6 Ekim'de Hatay'da okurlarla buluşacak. Festivalin bu yılki teması "Şehir ve Korku".

Ana destekçiliğini Vehbi Koç Vakfı’nın üstlendiği, Avrupa Birliği Kültür Programı ve Literature Accross Frontiers'ın stratejik partnerliğinde düzenlenen : İTEF’nin 2012 teması “Şehir ve Korku” olacak.

Okuma ve tartışma etkinlikleri, öğrencilerle buluşmalar, atölye çalışmaları, imza etkinlikleri ve edebiyat partileri ile Türk ve Dünya edebiyatının en iyi örnekleri İTEF kapsamında sunulacak. Bu yıl 21 farklı ülkeden 79 yazarın katılımıyla gerçekleşecek olan festival, yetişkinlere yönelik 53 etkinlik ve öğrencilerle okullardaki 39 etkinlikle İTEF her yaşta edebiyatsever için büyük bir edebiyat şöleni olacak.

İTEF- İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali bu yıl ekimin ilk haftasında, tematik yazar okumaları ve söyleşiler, interaktif edebiyat projeleri, kapsamlı bir Profesyonel Buluşmalar Fellowship Programı, çocuk edebiyatı etkinlikleri ve edebiyat partileri ile takipçilerine bu yıl da unutulmaz bir edebiyat deneyimi yaşatacak.

Şehir ve Korku

İTEF 2012 teması “Şehir ve Korku” olacak. Söyleşilerde korku, edebi bir tür, bir kip, bir roman kahramanı, bir motivasyon olarak en geniş anlamıyla ele alınacak; yazarlar ‘korku’ kavramının edebiyattaki karşılığının yanı sıra bireysel korkulara ve ifadesini günümüzün toplumsal ve siyasal karışıklıklarında bulan ortak korkulara da değinecek.

Vehbi Koç Vakfı’nın ana destekçisi olduğu festival, yazarları ve okurlarını bu kez en derin korkularıyla yüzleşmeye davet edecek. Savaştan sansüre, şehirleşmeden soylulaştırmaya, yazarın beyaz kâğıt korkusundan hepimizin içinde yaşayan canavara, edebi korkuları, korku edebiyatlarını, beden korkularını, şehir korkularını ve toplumsal korkuları, kurguyla hakikatin arasına sıkışmış o duyguyu irdeleyecek.

İTEF Festival Kitabı, festival sonrasında İstanbul Kitap Fuarı zamanında okurlarla buluşacak. Okurlar, festival kitabını İTEF’e destek veren Dergâh, Erdem, Everest, Final Kültür, Pegasus, Timaş, Yapı Kredi Kültür Yayınları ve konuk ülke Hollanda’nın İstanbul Kitap Fuarı standlarından temin edebilecek. UPM – Kymmene’nin kâğıt sponsoru olduğu İTEF Festival Kitabı Şehir ve Korku, Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanacak olup Frankfurt ve Londra Kitap Fuarları gibi uluslararası fuarlarda da dağıtılacak.

4. yılında 4 ayrı şehirde!

İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 4. yılında 4 şehirde edebiyatseverlerle buluşuyor. 1–4 Ekim İstanbul etkinliklerinden sonra, Hollanda Edebiyat Fonu ve Hollanda Büyükelçiliği desteğiyle ve Konak Belediyesi, Ege Üniversitesi ve İZFAŞ – Kültür Park destekleriyle Türk ve Hollandalı yazarlar 5–6 Ekim’de İzmir’de olacaklar. İzmir Kültür Park içindeki Doğal Taş Müzesi 6 Ekim Cumartesi günü bir Café Amsterdam’a dönüşecek.
Slovenya Ankara Büyükelçiliği’nin desteğiyle 3 Ekim Çarşamba akşamı Drago Jançar söyleşisiyle Milli Kütüphane’de başlayacak olan Ankara etkinlikleri, 4 Ekim The Soul Pub’da Writers Unlimited on Tour ile devam edecek. 5 Ekim’de ise British Council desteği ve Hay Edebiyat Festivali partnerliğinde Siyah Beyaz Galeri’de yer alacak Louis de Bernieres ve Ned Beauman söyleşileriyle Ankara etkinlikleri son bulacak.
İTEF 2012 Hatay edebiyat etkinliklerinde Antakya Akademisi, İskenderun Belediyesi, Asi-Der ve Samandağ Belediyesi katkılarıyla Hataylılar 5 ve 6 Ekim’de Türk ve Hollandalı yazar söyleşilerine katılabilecekler.

İTEF Dünya yayıncılık profesyonellerini bir araya getiriyor!

İTEF-Profesyonel Buluşmalar Fellowship programı, dünyanın dört bir yanından yayıncılar, festival organizatörleri, gazeteciler dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 20 yayıncılık profesyonelini Timaş Yayınları’nın katkılarıyla ağırlayacak; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul A. H. Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi destekleriyle katılımcılara Türk yayıncılık sahnesini tanıtılacak.

Ahmet Hamdi Tanpınar Özel Etkinlikler Serisi

İTEF- İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali çerçevesinde, 2010 yılında yapılan Uluslararası Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu'ndan sonra, bu yıl da Ahmet Hamdi Tanpınar, yapıtları üzerine düzenlenen özel bir etkinlikler serisi ile anılacak. Festival, Dergâh Yayınları'nın değerli katkılarıyla yazarın eserleri üzerine söyleşiler düzenliyor.1 Ekim Pazartesi, İnci Enginün ve Doğan Hızlan’ın katılacağı “İstanbul'un Mimarisi Üzerine Düşünen Yazar: Tanpınar” adlı söyleşiyi ; “Yurtdışında Tanpınar” söyleşisi takip edecek. 3 Ekim Çarşamba günü, Beşir Ayvazoğlu, Osman Sınav ve Prof. Dr. Emel Kefeli’nin katılacağı “Tanpınar'ın kitapları görsel sanatlara nasıl çevrilmeli?” söyleşisi yapılacak. Etkinlik serisi, 4 Ekim Perşembe günü, “Tanpınar'ın İstanbulları” adlı,Yrd. Doç. Zeynep Uysal, Doç. Dr. Baki Asiltürk, Prof. Dr. Murat Koç’un katılacağı söyleşiyle sona erecek. Tüm etkinlikler İstanbul Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi'nde takip edilebilir.

400. Yıl Etkinlikleri

Hollanda ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin 400. yılı kutlamaları, İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nde geniş bir programla yer alacak. İstanbul’deki Cezayir Restaurant ve Karga Bar ile İzmir’deki İZFAŞ – Doğal Taş Müzesi birer Amsterdam kahvesine dönüşecek. Café Amsterdam etkinliklerinde 12 Hollandalı yazar, Türk yazarlarla birlikte okuma ve söyleşilerde yer alacaklar. Douwe Draaisma, Gerbrand Bakker, Herman Koch, Kader Abdolah, Laia Fabregas ve Stine Jensen İstanbul ve İzmir’de okurlarıyla buluşurken, çocuk yazarları Marjolijn Hof ve Bibi Dumon Tak, çeşitli okullarda öğrencilerle okuma ve söyleşi etkinliklerine katılacaklar. Performansın edebiyatla buluşacağı Café Amsterdam gecelerinde, pop-rock grubu Sonja van Hamel&Friends şarkılarıyla Amsterdam kahvesi atmosferine katkıda bulunacak.

2009 ve 2010 yıllarında İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali kapsamında Türkiye’nin çeşitli şehirlerini ziyaret eden Writers Unlimited, (Winternachten Edebiyat Festivali) 1–4 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da, 4–5 Ekim tarihleri arasında Ankara’da ve 6–8 Ekim tarihleri arasında Hatay’da İTEF etkinliklerinde okurlarla buluşacak.

Halka açık etkinliklerin yanı sıra, “Yazarlar Buluşuyor” programında pek çok ülkeden yazarla bir araya gelecek olan Writers Unlimited yazarları Adriaan van Dis, Antjie Krog ve Rodaan al Galidi, aynı zamanda üç şehirde okul etkinliklerinde öğrencilerle okuma ve söyleşilerde buluşacaklar.

İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin Hollanda programı, Hollanda-Türkiye İlişkilerinin 400. yılı çerçevesinde Hollanda Edebiyat Fonu işbirliğinde, Hollanda Büyükelçiliği’nin değerli katkılarıyla gerçekleştirilecek.

Ahmet Hamdi Tanpınar

Ahmet Hamdi Tanpınar 23 Haziran 1901'de İstanbul'da doğdu. Lise öğrenimini Antalya Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1923 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Sırasıyla, Erzurum, Konya ve Ankara’da liselerde ve yüksek okullarda çeşitli dersler okuttu. 1933’te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde estetik ve mitoloji dersleri verdi.1939 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde açılan Yeni Türk Edebiyatı kürsüsü profesörlüğüne atandı. 1942-1946 yılları arasında Maraş Milletvekili olarak görev yaptı. Bir süre Milli Eğitim müfettişi olararak çalıştıktan sonra, 1949’da Edebiyat Fakültesi’ne döndü. Ölümüne kadar üniversite hocalığını sürdürdü. 1953 yılının mart-kasım arasını ve 1959 haziran-1960 haziran arasını Avrupa’da geçirdi.
Gençlik yıllarında Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in talebesi ve dostu olmuş, Batı edebiyatından Paul Valéry ile Marcel Proust'u kendisine üstad olarak seçmiştir. Bu yazarlar edebiyatta güzellik ve mükemmeliyete ön planda yer verirler. Onlara göre edebiyat, tıpkı resim ve musiki gibi "güzel sanat"tır. Sadece, boya ve ses yerine, insanı ve hayatı anlatmada bu iki vasıtadan çok daha zengin olan “dil”i kullanır.

Tanpınar şiiri hayatının en büyük tutkusu haline getirmiş, fakat asıl kabiliyetini şiir estetiğine göre yazdığı mensur eserlerde göstermiştir. İlk şiiri 1920’de yayımlanır. Geniş okuyucu kitlesi onu daha çok lise kitaplarına ve antolojilere giren “Bursa'da Zaman” şiiri ile tanır. Altmış kadar şiirinden ancak otuz yedi tanesini, tek şiir kitabında yayımlamıştır: Şiirler, 1961. Şiirlerinde bir imaj ve müzik kaygısı taşıdığı, hikâye ve romanlarında da, başta zaman teması olmak üzere, psikolojik anları, bilinçaltını aradığı, yansıttığı görülür.

Hayatı boyunca sağlığından şikâyetçi olan Tanpınar, 23 Ocak 1962 günü geçirdiği kalp krizi sonucu ertesi sabah hayata veda etti. Rumeli Hisarı Kabristanı'nda, hocası ve dostu Yahya Kemal'in yanı başına defnedildi. Mezartaşı üzerinde çok bilinen şiirinin iki mısraı hakkedilmiştir: “Ne içindeyim zamanın / Ne de büsbütün dışında”.


Cumhuriyet  28.09.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.