Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

FİLİZ YENİŞEHİRLİOĞLU ONURUNA SEMPOZYUM

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu onuruna sempozyum düzenliyor.

14-16 Kasım tarihlerinde Beytepe Yerleşkesi Mehmet Akif Ersoy Salonu'nda düzenlenecek “Osmanlı Dünyasında Kültürel Karşılaşmalar ve Sanatsal Yansımaları / Cultural Encounters in The Ottoman World and Their Artistic Reflections” temalı sempozyum 14 Kasım Çarşamba günü saat 10.00’da Filiz Yenişehirlioğlu görsel sunumunun ardından Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. M. Sacit Pekak, HÜ.Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Abide Doğan ve HÜ.Rektörü Prof.Dr. Murat Tuncer’in konuşmalarıyla açılacak. Sempozyum Hacettepe Üniversitesi İnternet TV'nin http://tv.hacettepe.edu.tr adresinden canlı olarak da izlenebilecek.

Sempozyum bağlamında Beytepe Öğretim Üyeleri Kafeterya Binası ve Beytepe Sanat Galerisi'nde gerçekleştirilecek olan Füsun Kavalcı tarafından düzenlenen “Külliyen Osmanlı Sergisi” ise, saat 16.30’da açılacak.

Sempozyumda amaç,

Sempozyum, Osmanlı dünyası ve Osmanlı uygarlığı kapsamındaki kültürel karşılaşmaları sorgulamak ve bu karşılaşmaların sanatsal yansımalarını tartışmak, paylaşmaktır. Günümüz bakış açısıyla Osmanlı kültür mirasına dikkat çekmek, kültürel geçişlerin sanatın çeşitli dallarına yansımalarını farklı yaklaşımlarla ele alarak Osmanlı dünyasına bütüncül bir bakış getirmek hedeflenmektedir.

Asırlarca süren Osmanlı uygarlığı, gerek etrafındaki gerekse kendi içerisindeki dünyayla derin ve uzun soluklu bir kültürel iletişim ve etkileşim ağı oluşturmuştur. Bu kültürel karşılaşmaların çeşitli açılardan çözümlenmesiyle Osmanlı dünyasına kapsamlı ve derinlikli bir yaklaşım getirilebilir. Osmanlı dünyası üzerine çalışan araştırmacıların elde ettikleri verilerin paylaşımı, Osmanlı kültürünün diğer kültürlere katkılarının izlenebilmesi açısından olduğu kadar, bu alanda disiplinlerarası işbirliğinin kurulması bakımından da önem taşımaktadır.

Farklı uzmanlık alanlarından gelen bilim insanlarının katkılarıyla gerçekleştirilmesi planlanan sempozyumda, Osmanlı sanatı, mimarisi ve şehirciliği, el sanatları, toplumsal ve gündelik yaşam, gelenekler, edebiyat, kültürel kurumlar ve kültür tarihi gibi başlıca konular çerçevesinde Osmanlı dünyası tartışılacak.

Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu

Arnavutköy Amerikan Kız Kolejini bitirdikten sonra Fransa’da Paris- Sorbonne Üniversitesinde Sanat Tarih alanında Lisans, Yüksek Lisans ve Devlet Doktorası Diploması alan Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu, 1975 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde çalıştı ve akademik ünvanlarını aldı. Yurt dışında değişik üniversitelerde dersler verdi, araştırmalar yaptı. Ankara’da ,Sanart ve Çağdaş Sanat Vakfının kurucu üyeliklerinde ve değişik görevlerinde bulundu . Turizm Bankasına sanat danışmanlığı yaptı; Dış İşleri Bakanlığı Kültür dairesine Türkiye dışındaki Osmanlı eserlerinin belirlenmesi konusunda proje yürüttü. Şeker Sanat dergisinin yazı kurulunda çalıştı.Unesco Türkiye Komisyonu kültür komitesi ve kültür varlıkları koruma komitelerinde görev aldı.Anadolu Sanat Tarihçiler Derneğinin başkanlığını yürüttü. Ulusal ve uluslararası dergilerde yazıları ve ayrıca yayınlanmış kitapları bulunmaktadır. Roma’da İtalyan kadın Eğitimci Adelaid Ristori adına verilen, mesleğinde başarılı kadınlar ödülü ve Fransız Kültür Bakanlığınca dünya kültürüne e katkıda bulunan kişilere verilen Chevalier des Arts et des Lettres ünvanına sahiptir. Ayrıca 2006 yılında Lozan Mübadilleri Vakfı projesi ile Europa Nostra diploma ödülünü almıştır. 2003 Ocak ayından beri Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ,Görsel Sanatlar ve Tasarım Bölümü Başkanlığı ve Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi Başkanlığını yürütmektedir. 2001 yılından beri de Topkapı Sarayını Sevenler Derneği ,Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ile Topkapı Sarayı Çini Dijital Veri Tabanı Projesi'nin bilimsel koordinatörüdür.


SH  12.11.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.