Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ATATÜRK’ÜN DERGİ VE GAZETELERİ YARIN TAKSİM’DE

Atatürk Kitaplığı'ndaki gazete ve dergi arşivinin görülebileceği ''Havadis Yüz Yıl Önce'' sergisi, yarın Taksim Maksem Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde açılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Atatürk Kitaplığı'nın 530 başlıkta 12 bin 139 cilt gazete ve 4 bin 946 başlıkta 39 bin 981 cilt dergiyi içeren arşivini kültür hayatına kazandırmak için sergi hazırlandı.

Sergi için, Osmanlı Devleti'nin ilk resmi gazetesi olan ''Takvim-i Vekayi''den ilk özel teşebbüs gazetesi olan ''Ceride-i Havadis''e kadar birçok Osmanlıca gazete ve dergi 100 yıl geriye gidilerek tarandı.

Sergiyle, 100 yıl öncesinin denk geldiği 1912 yılında yayınlanan gazete ve dergilerde o dönemde insanların ne konuştuğu, ne düşündüğü, ne ürettiği, ne tükettiği, devrin siyasi ve ilmi olayları, sanat ve modası bugüne taşınmaya çalışıldı.

Proje ekibi tarafından 1912 yılında yayınlanan ve Atatürk Kitaplığı'nın arşivinde bulunan ''İkdam'', ''Tanin'', ''Teminat'', ''Sabah'', ''Vazife'', ''Hikmet'', ''Tasvir-i Efkar'', ''Serbesti'', ''Alemdar'' gibi gazetelerden dönemi bütün yönleriyle yansıtabilecek haberler tespit edildi.

Ayrıca bu haberleri desteklemek için o dönemde yayınlanan ''Karagöz'', ''Sebilurreşad'', ''Djem'', ''Eşek'', ''Hilal-i Osmani'', ''Nana'', ''Kadın'', ''Muallimler'', ''Meşrutiyet'', ''Kelniyet'' ve ''Faruk'' dergileri de elden geçirildi.

Sergide, kişileri, olayları ve yerleri daha iyi görünür kılmak için görsel malzeme sunan ''Şehbal'' ve ''Servet-i Fünun'' gibi dergilerden ve Atatürk Kitaplığı kartpostal ve fotoğraf arşivinden yararlanıldı.

Proje yürütücülüğünü Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder'in, küratörlüğünü Cavide Pala ve Hanife Öztürk'ün yaptığı sergi, 31 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.


AA  7.12.2012

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.