Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

TDK’DA EN ÇOK KRİZ SÖZCÜKLERİ ARANDI

Türk Dil Kurumu’nun internet sitesinden erişilebilen Genel Türkçe Sözlük’te, son 1,5 ayda en çok aranan kelimeler ekonomi terimleri, Ergenekon soruşturmasında geçen sözcükler ve Hadise oldu.
Türk Dil Kurumu’nun internet sitesi tdk.gov.tr adresinden erişilebilen sözlükte en çok aranan sözcükler ‘üretim’, ‘ekonomi’, ‘tüketim’, ‘ihracat’, ‘tasarruf’ gibi ekonomi ile ilgili terimler ve Ergenekon soruşturmasında geçen ‘metruk’, ‘muvazzaf’, ‘kroki’ gibi sözcükler oldu. Sözlükte en çok 746 arama sayısıyla ‘uzay’ kelimesi aranırken, ikinci sırada 362 arama sayısıyla ‘üretim’ kelimesi var.
En çok aranan sözcükler arasında Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil edecek olan Hadise’de var. ‘Hadise’ kelimesi 117 kez aranırken, İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla ilgili haberlerde geçen ‘siyonizm’ sözcüğü de 105 kez arandı.

Sözlükte en çok aranan sözcükler ve anlamları şöyle:
Nısfiye: Bir çeşit kısa ney
Metruk: Bırakılmış, terk edilmiş, kullanılmayan
Nefir: Yuf borusu
Kudüm: Mehter takımlarında ve tekkelerde kullanılmış olan, metal kâseli, küçük iki
davuldan oluşmuş usul vurma aracı Nakkare: Mehterhanede yer alan, birbirine bağlı iki yarım küre benzeri ve iki değnekle
vurularak çalınan bir tür davul Muvazzaf: Silahlı Kuvvetlerde çalışan meslekten subay ve astsubaylarla askerlik hizmetini
yapan erler. Bir görev ve hizmetle yükümlü olan (kimse) Kös: Savaşlarda, alaylarda at, deve veya araba üzerinde taşınan ve işaret vermek için kullanılan büyük davul.
Zilli Maşa: 1. Uçlarına zil takılmış maşa biçiminde bir çalgı. 2. Edepsiz, şirret. Menkıbe: 1. Din büyüklerinin veya tarihe geçmiş ünlü kimselerin yaşamları ve olağanüstü davranışlarıyla ilgili hikâye.
2 . Olağanüstü olaylarla ilgili anlatı.
İroni: 1.Gülmece. 2 .Söylenen sözün tersini kastederek kişiyle veya olayla alay etme.
Kroki: Bir konu veya nesnenin başlıca özelliklerini yansıtacak biçimde hazırlanmış taslağı.
Hadise: Olay
Hibrit: 1 Melez. 2.Teknoloji İki farklı güç kaynağının bir arada bulunması
Sarfınazar: 1. Saymama, dikkate almama. 2. Vazgeçme.
Siyonizm: XIX. yüzyıl sonlarında çeşitli ülkelerde Yahudilerce ortaya atılan, Filistin’de bağımsız bir Yahudi devleti kurmayı amaçlayan akım.
Mercan Resifi: Yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 20 °C’nin üzerinde bulunan bölgelerde, kıtasal kenardaki adaların sığ sahillerinde, kalkerli bitkisel ve hayvansal organizmaların yığılımı.


A.A  22.01.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.