Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘CORVER’ RESİMLER

Çağdaş İspanyol sanatının önemli isimlerinden Manolo Valdés sergisi, sanatçının da katıldığı bir basın toplantısıyla Pera Müzesi'nde açıldı.

“Mesela doğa resmi yapan bir ressam, tuvalini manzaraya yerleştirir. Bense başka ustaların yaptığı resimlerden yola çıkarım, onların eserlerini kendi resimlerimle yorumlarım. Tıpkı bir müzisyenin başkasının müziğini yeniden yorumlaması veya bir yazarın kendinden önceki edebi eserleri yeniden ziyaret etmesi gibi ben de aynısını resimde yapıyorum.” İspanyol ustaların eserlerinden ayrıntıları saplantılı bir şekilde çeşitlendirerek ya da natürmort gibi disiplinleri çağdaş New York’tan izlenimlerine uygulayarak sanat tarihinde sarsıcı bir açılım yapan İspanyol usta Manolo Valdés’in sergisi bugünden itibaren Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde. Farklı koleksiyonlara başvurularak ve sanatçının temsilcisi Marlborough’un katkılarıyla oluşturulan ‘Manolo Valdés: Resimler ve Heykeller’ sergisi, sanatçının 1980’lerden bu yana ürettiği, çoğu kadın konulu 46 resim ve 13 heykele yer veriyor.

Fotoğrafla hakkı yenmesin
Yazıya başlarken, basın toplantısında hazır bulunan Valdés’in kendi sözlerine başvurmamızın sebebi de onun kendi sanatındaki açılımı en iyi bu sözlerin aktarabiliyor olması… Zira, Valdés, Velazquez’in ‘Kraliçe Mariana’sını katman katman yeniden üretirken ya da Zurbaran’ın natürmortlarındaki toprak tonu güncel New York ayrıntılarına (vitrindeki bir şapka veya iki dondurma külahı gibi) uygularken, sade suya tirit bir ‘yeniden ziyaret’ten ötesine ulaşıyor. Ressam, bu ziyaretleri yaparken sanat eseri ve izleyici arasındaki ilişkiyi masaya yatırıyor, kurumsal anlayışları tersyüz ederken pop-art’ın sınırları yıkıcılığına başvuruyor.

1960’larda Rafael Solbes ve Joan Toledo’yla pop-art grubu Equipo Cronicas’ı kuran (ve Toledo’nun 81’deki ölümüne kadar bu grupla bağlarını sürdüren), şimdilerde mesaisini New York ve Madrid arasında bölüştüren Valdés’in geçmişle ilişkisi ne sadece tipik bir saygı duruşu ne de eleştirel bir yapıbozumun sınırları içinde değerlendirilebilir.

Valdés, kendi sanatçı kimliğini sanat tarihiyle ilişkisi içinde kurarken, resimlerle fiziksel ilişkiyi yeniden hatırlatır. Çuvalbezi üzerine çuvalbezi yerleştirerek yaptığı ‘cover’ resimleriyle, fırça darbelerini bu resimlerin yüzeyinde küçük küçük tepeler oluşturacak kadar abartmasıyla, fotoğrafın hakkını veremeyeceği dokular yaratır. Farklı cinslerden ahşapları bir araya getirerek yaptığı ve bir nevi üç boyutlu kolaj olarak da nitelendirilebilecek heykelleri, insanı kendine çeken görünçlük manzaralar ortaya çıkartır. (Misal Pera sergisinde mermerden Kraliçe Mariana figürü arkasındaki ahşap ‘Kütüphane’ bu çekiciliğe iyi bir örnek). “Pop-art bana boyutu büyütebileceğimi öğretti” diyen Valdés’in pop-art motoruyla klasik eserlerle aramızdaki bağı yeniden kurmasındaki alışılmışın dışındaki durum ilgini çekiyorsa, Pera Müzesi’ne bekleniyorsunuz. Manolo Valdés, ‘Resimler ve Heykeller’ 9 Haziran’a kadar Pera Müzesi’nde. Etkinlik kapsamında bugün 18.30’da sanatçıyla bir söyleşi var.


AA  8.05.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.