Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘ROBERT KOLEJ’İN 150 YILI’ SERGİSİ

Robert Kolej'in 150. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej'in 150 Yılı 1863-2013" sergisi, yarın İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Sergi Salonu'nda açılacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle Robert Kolej arşivinin yanı sıra Columbia Üniversitesi Nadir Kitap-El Yazmaları Kütüphanesi ve özel koleksiyonlardan derlenerek hazırlanan sergide, okulun tarihine ışık tutan fotoğraf ve belgelerin yanı sıra Amerikalı mucit ve portre ressamı Samuel Morse tarafından 1.Abdülmecid'e gönderilen telgraf cihazının da bulunduğu objeler görülebilecek.

Serginin tanıtım toplantısında konuşan Robert Kolej Mütevelli Heyeti Üyesi Nuri Çolakoğlu, kolejin, Türkiye'nin ve dünyanın büyük değişimler geçirdiği 150 yıl boyunca belli niteliklerini korumayı başardığını, bunlardan en önemlisinin de pek çok alanda oynadığı öncü rol olduğunu söyledi.

Çolakoğlu, Robert Kolej'in ilklerinden bahsederek, okulun, önemli mevkilere gelen siyasetçilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü mezunu olduğunu anlattı.

Kolejin 150. yıl kutlamaları kapsamımda, eylülde Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesinde konferanslar, ekimde de ABD'de çeşitli etkinlikler düzenleneceğini aktaran Çolakoğlu, "Robert Kolej'in, iki ülke ilişkilerinde tuttuğu özel yer nedeniyle Amerika'daki etkinliklere önemli isimlerin de katılmasını bekliyoruz" dedi.

'Karşımda ilk kez bu kadar kapsamlı kurumsal arşiv buldum' Serginin küratörü Cem Akaş da Robert Kolej'i benzerlerinden ayıran en önemli özelliğinin, muhafaza ettiği arşiv olduğunu belirterek, "Başka kurumlar için de benzer tarih çalışmaları yaptım. İlk defa bu kadar kapsamlı bir kurumsal arşiv buldum karşımda" diye konuştu.

Kolejin arşivinin uzun süre Türkiye'de kaldığını, ancak daha sonra New York'taki Columbia Üniversitesinin kütüphanesine nakledildiğini anlatan Akaş, serginin hazırlık döneminde bu arşivde 1 aylık çalışma olanağı bulduğunu kaydetti.

Serginin tanıtım toplantısına, Robert Kolej Mütevelli Heyeti Üyesi İpek Cem Taha ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol da katıldı.

Kolejin ünlü mezunlarının öğrencilik yıllarında çekilen fotoğrafları görülebilecek

Sergide, Robert Kolej'in kuruluşundan bugüne kadar faaliyet gösterdiği binaların, okuldaki gündelik yaşamın ve eski başbakanlardan Bülent Ecevit ve Tansu Çiller'in de aralarında bulunduğu ünlü mezunların öğrencilik yıllarında çekilen fotoğrafları görülebilecek.

Editörlüğünü Cem Akaş'ın yaptığı 670 sayfalık kataloğun hazırlandığı sergide, eski yıllıklar, yazışmalar, kolej öğretmenlerine ve yöneticilerine ait eşyaların yanı sıra Robert Kolej Arkeoloji Koleksiyonu'na ait M.Ö. 2300'e tarihlendirilen çivi yazılı Sümer kil tableti de izlenime sunulacak.

Sergide yer alan objelerin fotoğraflarını içeren katalogda ayrıca uzmanların kaleme aldığı inceleme yazılarında Robert Kolej'in faaliyetleri, geçirdiği evreler, mezunları ve konu olduğu tartışmalar zengin görsel malzemeyle ele alınıyor. Sergi, 31 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek.


SH  14.05.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.