2013 NDS EDEBİYAT ÖDÜLÜ AÇIKLANDI
2013 NDS Edebiyat Ödülü’ne Murat Gülsoy’un 2012’de Can Yayınları tarafından yayımlanan “Baba, Oğul ve Kutsal Roman”adlı eseri değer görüldü.
NDS Edebiyat Ödülü’nün basın toplantısı dün Notre Dame de Sion (NDS) Fransız Lisesi’nde yapıldı. Aynı zamanda okulun mezunları arasında bulunan Tomris Alpay (Başkanı), Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Feyza Zaim’in bulunduğu jüri, 2013 NDS Edebiyat Ödülü’ne Murat Gülsoy’un “Baba, Oğul ve Kutsal Roman”adlı eserini, oybirliğiyle değer gördüğünü açıkladı.
Yazarın hayat, mekân ve zaman göreceliği üzerine kurulan eseri “dili, karakterlerin analizi ve derinliği, konunun işlenişindeki kusursuzluk” gerekçesiyle ödüle değer görüldü. Ödül, Murat Gülsoy’a 28 Mayıs Salı akşamı Fransız Sarayı’nda, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili’nin himayelerinde yapılacak törenle sunulacak.
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ve Notre Dame de Sion’lular Derneği tarafından düzenlenen ödül, dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine; bir yıl da Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş Türk veya yabancı bir yazarın eserine veriliyor.
Basın toplantısında konuşan NDS Fransız Lisesi Müdürü Yann de Lansalut, « 1856 yılından beri eğitim hizmeti veren okulumuz iki ülke arasındaki bağları kuvvetlendiren çok kültürlü bir kurumdur. Bu nedenle Fransız makamlarının da desteğini almaktadır. Edebiyat Ödülleri eğitim kurumu olarak bize önemli katkılar sağlıyor. Jüriye teşekkür ediyor, kazananları kutluyoruz » dedi.
Jüri Başkanı Alpay ise, jürimizi gururlandıranın Ayşegül Çelik ve Yalçın Tosun gibi NDS Edebiyat ödülünü değer görülenlerin ödülü izleyen yıllarda başka edebiyat ödüllerini kazanmaları olduğunun altını çizerek, ödüllerin yansız ve isabetli olmasına verdikleri önemi vurguladı. Murat Gülsoy’u jüri üyeleri ve NDS Lisesi yönetimi adına kutlayan Alpay, “Murat Gülsoy’u edebiyatımıza kazandırdığı çok sayıdaki eserden ve ödüllerinden tanıyorsunuz.
Jürimizin hayranlıkla okuduğu "Baba Oğul ve Kutsal Roman"’ın dili, karakterlerin analizi ve derinliği, konunun işlenişi gibi standart kriterlerinin kusursuzluğundan söz etmeyeceğim.
Murat Gülsoy modern bir teknikle romanını kaleme almış, değişik bölümleri, içsel yolculuğunun rüya ve gerçek sarmalına benzer bir şekilde kurgulamış, eserin sonunda eşsiz bir mektupla taçlandırmış.
Yazar hayatı gözlemlerken, yazarken onu edebi bir gerçeklikle buluşturuyor. Ama bu buluşmada rüyalar önemli bir yer kaplıyor, romanın akışına yön veriyor. Yazarın eserine Pedro Calderon De La Barca’nın 1635 yılında yazdığı "Gerçekten rüya görüyorum" sözleriyle başlaması, "Hayat Bir Rüyadır" adlı eserine atıfta bulunması da bu kurguyu hazırlıyor ve bizleri içine alıyor.
Yazarın hayat, mekân ve zaman göreceliği üzerine kurulan bu yapıtında Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay, Borges de yerlerini alıyor. Zaman içinden çıkıp yazarın kadın erkek ilişkileri arasındaki hesaplaşmasında O’na eşlik ediyor, iç sesini oluşturuyor.
Rüyalar ve gerçeklerle bezeli bu eseri keyifle okumanızı dilerim” dedi..
Basın toplantısına jüri üyeleri ve NDS Mezunlar Derneği Başkanı Lale Mürtezaoğlu da katıldı.
SH 15.05.2013
|
|
|