ÇAPULCU KÜTÜPHANESİNDE YOK YOK
Bir yaşam alanına dönüşen Gezi Parkı'ndaki en hareketli yerlerden biri Çapulcu Kütüphanesi. Kütüphanede kitaplar kapış kapış gidiyor.
“ Elif Şafak okumak isteyen var mı?”, “Siyasetle ilgilenenler, buyurun yeni kitaplar geldi”. Ece Temelkuran’ın ‘Düğümlere Üfleyen Kadınlar’ından tutun Tolstoy’un ‘Diriliş’ine kadar her türde yazarın eserleri burada. Paul Auster, Murathan Mungan veya Friedrich Engels’in kitaplarının yanı sıra, ‘Hayatınızı Yedi Günde Değiştirin’ ile ‘Polyanna’ da mevcut burada. Şiir, felsefe, tarih, siyaset, çocuk kitapları, kuramsal kitaplar ve daha nicesinin ve derginin bir arada olduğu, ardı ardına yeni mücevherlerin geldiği ve anında kapış kapış gittiği bir ‘halk kütüphanesi’ burası. Gezi Parkı’nın on binlerce ziyaretçisine açık bir Çapulcu Kütüphanesi!
Kur’an da var İncil de
Gezi Parkı Direnişi festival cümbüşü içerisinde devam ederken, “Buraya iyice yerleştik” diyor insanlar ve artık ev olarak benimsenen ‘Gezi’ye bir kütüphane kuruluyor böylece. ‘Gezi’ veya ‘Çapulcu’ Kütüphanesi olarak anılan bu kütüphane, iki gün önce bir grup insanın taşların üstüne birkaç kitap koymasıyla başladı. Sonrasındaysa ani bir hızla büyüdü ve ciddi bir kütüphaneye dönüştü. 24 saat açık kütüphaneye sürekli yeni kitaplar geliyor, anında tükeniyor. Tüm kitapların arasından sıyrılan üç kitap ise çok anlamlı. En tepede taşların üzerinde Kur’an duruyor. Yanı başında Tevrat ve İncil.
İsterseniz, gönüllülerin uzattığı hatıra defterini doldurabilir, hislerinizi kağıda dökebilirsiniz. Ya da bağışladığınız kitabın içerisine not düşüp bu tarihi Gezi Parkı Direnişi’ni ölümsüzleştirebilirsiniz. Yanımda ‘Kuyucaklı Yusuf’unu bağışlamadan önce kitabın ön sayfasına not yazan bir kız görüyorum. Çapulcu Deniz ve Çiğdem olarak imzalıyor kitabı. Yanındaki arkadaşı ‘Nutuk’u imzalarken, Adalet Ağaoğlu’nun ‘Ölmeye Yatmak’ına şunları yazıyor Zehra: “Direnişin anısına. Hepimizin yüreğine sağlık. Unutma, unutturma!”
Kütüphanenin kurulmasındaki gönüllülerden Aylin Erkan, “Burada arkadaş olduk insanlarla ve beraber başladık kütüphanemizin kurulumuna. Çok kısa sürede toparlandık ve büyüdü kütüphanemiz. Sel, Yapı Kredi, Ayrıntı, Doğan Egmont, Cumhuriyet, İletişim gibi yayınevleri de yardım ettiler bize birçok kitap bağışlayarak. Ot, Penguen ve Sabitfikir gibi dergiler de aynı şekilde. Kütüphaneciler Birliği’nden arkadaşlar geldiler, bu herkesin katıldığı kolektif bir hareket” diye konuştu.
Önceki gün Armağan Portakal , Mustafa Köz, Süreyyya Evren, Vedat Özdemiroğlu gibi şair ve yazarlar imzalı kitaplarını getirerek destek oldular.
SH 6.06.2013
|
|
|