Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘PINK FLOYD’UN KARANLIK YÜZÜ’ TİYATRO OYUNU OLUYOR

Pink Floyd'un efsanevi albümlerinden 'The Dark Side of the Moon', yayımlanışının 40'ıncı yıldönümünde İngiliz oyun yazarı Tom Stoppard tarafından oyunlaştırılıyor. Oyun, radyo tiyatrosu olarak BBC Radio 2'de yayımlanacak.

Tom Stoppard’ın, İkinci Dünya Savaşı ertesinin en önemli tiyatro yazarlarından biri kabul edilmesini sağlayan ‘Arcadia’, ‘Rosencrantz ve Guilderstern Öl(d)üler’ gibi oyunlarına benzer biçimde ‘Darkside’ adlı oyun da Stoppard’ın esprili diliyle aktarılan ciddi bir felsefi sorunun etrafında dönüyor.

‘Darkside’ -1982 yapımı ‘The Wall’un aksine- Pink Floyd’un müziğinin birebir metne dökülmesi değil; daha çok albüm tarafından çevrelenen ama albümden bağımsız bir hikâye. Felsefe öğrencisi Emily’nin çeşitli fikir deneylerini izleyen oyun, albümün belirlediği temalara değinirken (Örneğin ‘Money’ adlı parça, bir bankacı ile bir politikacının düşen uçaklarındaki son paraşüt için yaptıkları tartışmaya eşlik ediyor.) bir yandan da Emily’nin, Kantçı felsefeyi merkez edinerek, “İyi nedir?” sorusunun peşinde dağılışını anlatıyor.

The Independent gazetesinin haberine göre Tom Stoppard, albüm ilk çıktığında bir arkadaşının bundan bir oyun yazmasını önerdiğini söylüyor. Böyle düşünüldüğünde 40 yıldır hazırlanmakta olan bir proje olan ‘Darkside’, böylece Stoppard’ın yarım yüzyıllık deneyimini Pink Floyd’un genç, öfkeli ve dağınık müziğiyle birleştirmiş olacak.

Pink Floyd baterisi Nick Mason, oyunu David Gilmour ve Roger Waters’la okuduklarını anlatırken, “Biz o dönem üstümüzde hissettiğimiz yükten, canımıza sıkan şeylerden bahsetmiştik. Tom’un imgeleri çok daha soyut” diyor ve ekliyor: “Albümü yaparken Kantçı felsefeden haberimiz vardı diye düşünüyorum, hepimiz iyi eğitimliydik ve az çok bir şeyler biliyorduk ama Stoppard bunu bir adım ileri götürmüş.”


AA  22.08.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.