Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ DERİ’ TOPHANE-İ AMİRE’DE

Yeni sergi sezonu Galerist ev sahipliğinde İtalyan sanatçı Francesco Albano'nun Tophane-i Amire'de açılan sergisiyle başladı.

Çağdaş sanatın yükselen isimlerinden Francesco Albano’nun Galerist ev sahipliğinde Tophane-i Amire’de sergilenen balmumu heykelleri, Pedro Almodovar’ın o güzel filminden ilhamla söylersek ‘içinde yaşadığımız deri’yle baş başa bırakıyor izleyiciyi. Balmumu ve polyesterin yarattığı gerçeklik hissiyle bu cansız formlar karşısında haliyle ürperiyorsunuz.

Bir süredir İstanbul’da yaşayan Albano, ‘On the Eve’ (Alacakaranlık Anı) başlıklı Türkiye’deki ilk sergisinde insan bedenindeki yegâne heykel formu olarak nitelediği kemikler ve başrolü üstlenen derinin dramatik birlikteliğinden yola çıkıyor. Bedenin temel yapıtaşları olan deri ve kemik arasındaki ilişki ile gece ve gündüz arasındaki zıtlığı özdeşleştiren sanatçı, bu derin ve birbirine aykırı kavramların birlikteliğinden olağandışı varlıklar ortaya çıkarıyor.

“Alacakaranlık, hiçbir şeye atıfta bulunmayan bir zaman dilimi. İşlerim, gecenin sabaha en yakın olduğu bu an’a gönderme yapıyor. Beden, ne geceden vazgeçebilir ne de gündüzü fark edebilir. Bu zaman dilimi, gece ve gündüz arasında, Tanrı’nın bile, eğer varsa, başka bir şeyle meşgul olduğu bir oyuk” diyen Albano’ya göre ‘deri’ iç ve dış arasındaki en yakın sınır, kimlik, bir tür muhafaza alanı olarak yokluk ve arzu gibi hisleri temsil ederken; ‘kemik’ deriyi çerçeveleyen, taşıyan, ayakta tutan temel ve durağan bir yapı olarak fiziksel varlığı tamamlıyor. Sergi, 20 Eylül’e kadar sürecek.

İstanbul’un yabancısı değil

İtalya Carrara’daki Güzel Sanatlar Akademisi’nden 2000 yılında mezun olan Francesco Albano, 2005’te İtalya Ulusal Heykel Ödülü MUIR’ı aldı. Dört yıldır İstanbul’da yaşayan Albano’nun yolunu buralara düşürense heykeltıraş babası Stefano Albano ile Türk heykelinin büyük ismi Koray Ariş arasındaki yakın dostluk. Bir süre Ariş’in atölyesinde çalışan Albano, İstanbul’un dünya çağdaş sanatı için yeni bir platform olduğunu düşünüyor.


SH  1.09.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.