Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ŞEHİR TİYATROLARI’NIN YENİ PROJELERİ

İBBŞT, karar alma mekanizmasını işletemediği için yeni sezonu şimdilik 3 yeni oyunla açacak. Bu arada Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu’na yıllarca ev sahipliği yaptıktan sonra teknik ve idari gerekçelerle kapatılan Muammer Karaca Tiyatrosu’nun İBBŞT Kültür Müdürlüğü’ne devri gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) bu yıl 2 Ekim’de, üç(!) yeni oyunla perde açacak. Aristophanes’in “Lysistrata: Kadınlar da Savaşırsa”sı, Necip Fazıl Kısakürek’in “Para” ve Nâzım Hikmet’in “Yolcu” oyunları seyirciyle buluşacak. Geçen sezon, Necip Fazıl Kısakürek oyunlarının sahnelenmeyip hep Nâzım Hikmet oyunlarının sahnelendiği yönünde tartışmalar yapılmıştı. Yeni oyunlar arasında hep iki yazarın oyununun yer alması, tartışmaları sonlandırma çabası gibi duruyor.

İBBŞT önceki gün Yıldız Parkı’ndaki Malta Köşkü’nde yeni sezon tanıtım toplantısı düzenledi. İBBŞT yönetim kurulu mayıstan bu yana karar alma mekanizmasını işletemediği için daha önceden alınmış kararlar sonucunda yeni sezona şimdilik 3 yeni oyunla merhaba diyebilecek. Toplantıda İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, yönetim kurulunun 26 Eylül’de toplanacağını ve seçilen yeni üyeyle kurulun yeniden işlevini sürdürebileceğini belirtti.

İBBŞT Genel Müdürü Salih Efiloğlu ise toplantıda, usta oyuncu Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu’na yıllarca ev sahipliği yapan, ardından teknik ve idari gerekçelerle kapatılan Muammer Karaca Tiyatrosu’nun İBBŞT Kültür Müdürlüğü’ne devrinin gerçekleştirildiğini açıkladı. Muammer Karaca Tiyatrosu Şehir Tiyatroları’nın bir sahnesi olmayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen’den edindiğimiz bilgiye göre Muammer Karaca Tiyatrosu, teknik tamirin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde, içinde tiyatronunun da yer aldığı bir kültür merkezi olacak. Efiloğlu, İBBŞT’nin usta oyuncularının kullandığı kostümler ile antika değeri taşıyan İBBŞT sahne ürünleri için bir müze oluşturulacağını da duyurdu. Efiloğlu, ayrıca Kartal, Maltepe, Avcılar gibi pek çok sahil ilçesine açıkhava sahnesi yapılacağını, Harbiye’deki Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nin üzerini hem yaz hem de kış etkinliklerinde kullanmak amacıyla kapatacaklarını belirtti. İBBŞT’nin 100. yılda toplam 10-15 yeni sahneye kavuşacağını da sözlerine ekledi.

Kadıköy’deki Haldun Taner Sahnesi yapı kompleksi de tamamen tiyatro sahnesine dönüştürülecek. Yapıda, iki sahne yer alacak.

İBBŞT’nin 100. yıl etkinlikleri ise 1 Ocak’ta başlayacak. 100. yılda İBBŞT yazılı arşivi internet ortamına aktarılacak.

Bu yıl sahnelemeyi planladıkları oyunlar ise şöyle: Melih Cevdet Anday’ın “İçerdekiler”i, Cenk Gündoğdu’nun “Radyonun İçindekiler”i, Sam Bobrick’in “Son Şans”ı ve Ira Lewis’ten “Çin Kahvesi”.

2012-2013 sezonundan “İstanbul Efendisi”, “Vişne Bahçesi”, “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”, “Yüzleşme”, “Ateşli Sabır” ve “Oyun” bu yıl sahnelenmeye devam edecek oyunlar arasında.


SH  18.09.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.