Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

NDS PIERRE LOTI FOTOĞRAFLARIYLA SEZONU AÇIYOR

Notre Dame de Sion (NDS) Lisesi geleneksel kültür sanat etkinlikleri 26 Eylül Perşembe akşamı saat 19.00’da « Pierre Loti Fotoğrafçı : İstanbul : 1903 - 1905 » sergisinin açılışıyla başlıyor.

Sezonun ilk konseri ise, 28 Eylül Cumartesi akşamı saat 19.30’da şef Orçun Orçunsel yönetiminde Orchestra’Sion tarafından verilecek Konserin solisti ünlü klarnet sanatçısı Dimitri Ashkenazy.

Loti ve Fotoğrafçılık

Açılışını duayen gazeteci Doğan Hızlan’ın yapacağı sergi, 1903-1905 arasında Pierre Loti tarafından çekilen 70'ten fazla İstanbul tarihi yarımadası, Eyüp, Fatih, Haliç ve Boğaz fotoğraflarından oluşuyor.

Yazar, ressam, Pierre Loti (1850-1923) fotoğrafçılıkla da ilgilenmiş çok yönlü bir sanatçı. Dünyanın çeşitli yerlerinde 1000 kadar klişe çeken Loti, bunların yaklaşık 200’ünü, özel bir bağının olduğu bilinen İstanbul’da çekmiş.

Loti, çektiği fotolar için şunu söyler; “Tüm dünya benim gördüklerimi aynen görsün istedim”. Fotoğraf, Loti’nin egzotik bakıştan ayrılmasını da sağlar. Fransız araştırmacı Bruno Vercier, “Fotoğraf, Loti’nin bazen kitaplarını fazlasıyla dolduran klişelerden kurtulmasını sağlıyor. Bu açıdan, çoğu zaman fotoğrafları kitaplarının bazı sayfalarından daha çağdaşmış gibi görülebilir,” diye yazar.

Sergi sorumlusu Anne Baradel sergiyi tanıtırken ; « Loti, çekimlerinde, manzaradan çok mahallenin ortamını yansıtmaya, insanların uğraşlarını göstermeye çalışır. Ancak bunun için nesnelliği aramaz, hoşuna giden yerlerin fotoğrafını çeker ve bir konu ilgisini çekerse, bunu birkaç kez tekrarlar. O, kendi mevcudiyetini de unutturmak istemez; geçenlerin “kameraya bakışı” hatta fotoğrafçının görüntü alanındaki gölgesi, bunun kanıtıdır. » diyor.


SH  21.09.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.