Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

EN KAPSAMLI İZMİR SERGİSİ

Arkas Sanat Merkezi, '18 ve 19. Yüzyıllarda İzmir: Batılı Bir Bakış' başlıklı görkemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide prestijli müzelerden getirtilen 300 resim ve belge yer alıyor.

İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi, bugüne kadar açılan en kapsamlı İzmir sergisine ev sahipliği yapıyor. İzmir’e dair bugüne dek hiç sergilenmemiş pek çok eseri ziyaretçilerle buluşturan ‘18 ve 19. Yüzyıllarda İzmir: Batılı Bir Bakış’ başlıklı sergi, gerek eser çeşitliliği, gerekse uluslararası işbirliği açısından İzmir’i bu kadar kapsamlı ele alan ilk büyük sergi.

Zira, 18 ve 19. yüzyılların İzmir’ini ziyaretçilere Batılı bir seyyahın gözünden sunmayı amaçlandığı sergi, Lucien Arkas’ın Koleksiyonu’nda yer alan eserlerin yanı sıra Louvre Müzesi, British Museum, Amsterdam Rijksmuseum, Bibliothèque nationale de France, Greenwich The National Maritime Museum, Ecole des Beaux-Arts Paris gibi dünyanın en önemli müzelerinden özel izinlerle ve ilk defa getirilen eserler nedeniyle hem İzmir hem de Türkiye adına bir prestiji temsil ediyor. Sergide 300 resim ve belge yer alıyor.

Küratörlüğünü Müjde Unustası ve Jean Luc Maeso’un yaptığı ve konunun uzmanlarından oluşan bir bilimsel komite tarafından yaklaşık iki senedir hazırlıkları devam eden serginin hikayesi, bir zamanlar Avrupa’da ticaretin kalbi Marsilya’dan başlıyor. Ziyaretçileri Marsilya’dan yola çıkan bir gemiyle İzmir’e gelerek 18. ve 19. yüzyıllarda İzmir’i ziyaret eden bir seyyahın gözünden şehri tanıma fısatı bulacakları bir deneyim bekliyor. Bu nostaljik İzmir yolculuğunda ziyaretçiler geçmiş döneme ait seyahatnameler, ilk kez sergilenen fotoğraflar, gravürler, tablolar, ticaret, nüfus ve sosyal yaşama ait belgeler ışığında geçmişteki İzmir’i görebilecekler. Sergiye eşlik eden kapsamlı kitap , içerdiği makale ve belgelerle İzmir’in 18. ve 19. yüzyılları hakkında önemli bir referans kaynak özelliği taşıyor.

Geçmişi M.Ö. 7000’lere kadar uzanan İzmir, 16. yüzyıldan itibaren Avrupa’yla ticaretin gelişmesiyle Osmanlı’nın en önemli ticari limanlarından biri haline geldi. Egzotik Doğu’ya ait hemen her türlü ürünün bulunabildiği İzmir’de ticaret, kapitülasyonlarla çok avantajlı hale gelmiş, özellikle İngiliz, Fransız ve Hollandalı tüccarların şehre akın etmişti. 18. yüzyılda imparatorluğun en önemli dış ticaret limanı haline gelen İzmir’e olan ilgi Sanayi Devrimi’yle birlikte ortaya çıkan hammadde ihtiyacıyla birlikte daha da arttı. 19. yüzyılda Batılı tüccarlar tarafından çeşitli fabrika ve şirketler kuruldu. Avrupa’daki tüketim modasıyla büyülenen kent, lüks dükkanlar, tiyatro salonları, kafeler eğlence yeriyle süslenmişti. İşte sergide sunulan fotoğraflar sayesinde, İzmir’in ünlü yerleri tekrar keşfedilebiliyor.
Ücretsiz gezilebilen ‘18 ve 19. Yüzyıllarda İzmir: Batılı Bir Bakış’ sergisi 29 Aralık’a kadar Alsancak’taki Arkas Sanat Merkezi’nde. Tel: 0232 464 66 00


SH  21.10.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.