Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

KARİKATÜRÜN OSKARLARI SAHİPLERİNİ BULDU

30. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Karikatürün Oskarları olarak bilinen Aydın Doğan Karikatür Yarışması ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Bu yıl 30'uncusu düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın birincisi Polonyalı Krzysztof Grzondziel, ikincisi Türkiye 'den Asuman Küçükkantarcılar, üçüncüsü ise Lüksemburglu karikatürist Pol Leurs oldu.

Hilton Convention Center'da düzenlenen ödül törenine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Doğan Gazetecilik ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Yandex Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök, Kanal D TV Holding CEO'su İrfan Şahin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

HANZADE DOĞAN BOYNER: KARİKATÜR ORTAK YAŞAM KAYGILARIMIZA AYNA TUTUYOR

Geceye ev sahipliği yapan Hanzade Doğan Boyner yaptığı konuşmada karikatürün ortak acı ve sorunlara değindiğini belirterek, söyle konuştu:
"Dünyamız ve özellikle yakın coğrafyamız savaş ve çatışmalarla tahrip oluyor. Onbinlerce insan ölüyor, milyonlarca insan yerlerlerini yurttlarını terk ederek kendilerine sığınacak bir yer arıyor. Maalesef dünyamız barış, adalet, demokrasi ve insan hakları özlemini gidermiş olmaktan çok uzak. İnsanlığın bu acı halinin en yakın tanığı karikatür dünyası. Küçücük bir çizgiyle gerçekleri yüzümüze vuruyor, bizleri bazen acı bir tebessümle uyarıyor, çoğu zaman da düşündürüyor. Bugün burada sergilenen karikatürler hepimizin ortak acısına ve derdine parmak basıyor. Sorunlarımızın ne kadar benzer olduğunu kalın çizgilerle, bazen de ince çizgilerle çiziyor. Ortak yaşam kaygılarımıza ayna tutuyor."

VALİ MUTLU: KARİKATÜRLE ÇİZGİNİN GÜCÜNÜ HİSSEDİYORUZ

Ödül törenine katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 30 yıldan bu yana sürdürülen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na adını veren Aydın Doğan ve vakfın yöneticilerini karikatür sanatını ve sanatçılarını desteklediklerinden ötürü yürekten kutladığını ifade etti. Yarışmada ödül alan tüm karikatüristleri tebrik eden Vali Mutlu, "Karikatüristler yazının ötesinde çizgiyle ifade eden güçlü bir sanatçı kesimi. Burada yazının karşısında çizginin gücünü hissediyoruz. Çizgileriyle bize çok şeyi kısacık bir karikatürle anlatabiliyorlar" diye konuştu.

DÜNYA KARİKATÜRİSTLER BİRLİĞİ FEDERASYONU'NDAN AYDIN DOĞAN'A PLAKET

Geceye katılan Dünya Karikatüristler Birlikleri Federasyonu (FECO) Başkanı Peter Nieuwendijk, yarışmanın dünya karikatüristlerinin buluşma alanı olduğunu belirterek, "Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, dünyadaki yarışmaların en saygınıdır. Bu platformda, bütün toplum ve karikatürcüler görüşlerini paylaşırlar, iletişim kurarlar. Aydın Doğan Vakfı'nın bu desteği olmasaydı bütün bunlar mümkün olamayacaktı" diye konuştu. Peter Nieuwendijk konuşmasının ardından Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan'a 30 yıldır karikatür sanatına verdiği desteklerden ötürü bir plaket verdi.

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ SAHİBİ KÜÇÜKKANTARCILAR: BENCİLLİĞİ ANLATTIM

1983 yılından bu yana düzenlenen ve "Konuşan Çizgiler" adıyla 30 yılın karikatürlerinden oluşan serginin de gösterildiği gecenin birincisi Polonyalı karikatürist Krzysztof Grzondziel oldu. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılmayan Krzysztof Grzondziel adına birincilik ödülü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı plaketi, oğlu Kamil Grzondziel'e Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından teslim edildi. İkincilik ödülünü almaya hak kazanan Türk karikatürist Asuman Küçükkantarcılar'ın ödülünü ve Hürriyet Gazetesi Altın plaketini karikatüriste Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Vahap Munyar ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu teslim etti. İkincilik ödülünü alan Fethiye Asuman Küçükkantarcılar karikatüründe 'bencilliği' anlattığını ifade ederek "Karikatürdeki kişiye politikacı diyenler de var ama ben o kişiyi silah tüccarı olarak düşündüm. Karikatürdeki kişinin savaş meydanında çizmelerinin kirlenmemesi için galoş giymesi tokatı atan şey oldu" diye konuştu. Üçüncülük ödülüne ise Lüksemburglu karikatürist Pol Leurs layık görüldü. Karikatüriste ödülünü ve Kanal D plaketini Doğan TV Holding CEO'su İrfan Şahin verdi. Ayrıca birinciye 8 bin dolar, ikinciye 5 bin dolar üçüncüye ise 3.500 dolar para ödülü verildi.

BAŞARI ÖDÜLLERİ

Gecede 12 karikatüriste ise başarı ödülleri verildi. Ödülleri Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Canan Fetvacı ve Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen verdi. Başarı ödülleri alan karikatüristler şunlar:
Endonezyalı karikatürist Didie Sri Widiyanto (Başarı Ödülü ve Hürriyet Daily News Plaketi), Brezilyalı karikatürist Rodrigo Machado Da Rosa (Başarı Ödülü ve Doğan Online Plaketi), İranlı karikatürist Sajad Rafeei (Başarı Ödülü ve Radyo D Plaketi), yine İranlı bir başka karikatürist olan Hamed Bazrafkan (Başarı Ödülü ve Radikal Gazetesi Plaketi), Belçikalı karikatürist Paul Verschaeren (Başarı Ödülü ile Doğan Egmont ve Doğan Kitap plaketi), Brezilyalı karikatürist Rafael Correa (Başarı Ödülü ve Tempo dergisi Plaketi), İranlı bir diğer ödüllü karikatürist olan Mojtaba Heidarpanah (Başarı Ödülü ve CNN TÜRK Plaketi), Meksikalı karikatürist Jose Antonio Garci Nieto (Başarı Ödülü ve Hürriyet Gösteri Dergisi Plaketi, Madagaskarlı karikatürist William Rasoanaivo (Başarı Ödülü ve Doğan Burda Plaketi), Türk karikatürist Ali Raşit Karakılıç (Başarı Ödülü ve Doğan Haber Ajansı Plaketi) ve bir diğer ödüllü İranlı karikatürist olan Majid Amini (Başarı Ödülü ve Posta Gazetesi Plaketi)

KARİKATÜR SERGİSİ 25 EKİM-15 KASIM ARASINDA CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, başladığı günden bu güne 137 ülkeden 7.800 sanatçının 80.000'e yakın başvurusu arasından toplam 99 eseri ilk üç arasında ödüllendirirken, 393 eseri de özel başarı ödülüne layık gördü.

"30 Yılın Konuşan Çizgileri" sergisi, gala gecesinin ardından, bu yılın ödüllü karikatürlerinden oluşan 30. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi ile birlikte 25 Ekim - 15 Kasım tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi'nde de izlenebilecek.


SH  25.10.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.