Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İSTANBUL’UN İLK PANAROMALARI GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed), İstanbul'un ilk panoramalarını çeken, James Robertson'ı, doğumunun 200'üncü yılı anısına düzenlediği sergiyle ağırlıyor.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed), İstanbul 'un ilk panoramalarını çeken, James Robertson'ı, doğumunun 200'üncü yılı anısına düzenlediği sergiyle ağırlıyor. Bahattin Öztuncay'ın küratörlüğünü üstlendiği ve Ömer M. Koç koleksiyonundan Robertson'a ait orijinal fotoğraf ve suluboya eserlerin yer aldığı sergi, 2 Şubat'a dek AnaMed'de.

'Robertson, Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkâk' başlığını taşıyan sergide, 1813-1888 yılları arasında yaşamış, Darphane-i Amire'nin başhakkağı ve fotoğraf sanatçısı James Robertson'ın 40 yıl boyunca hizmet verdiği darphanedeki faaliyetlerinin yanı sıra, suluboya ve fotoğraf çalışmalarından da örnekler görülebilir.

19. yüzyıl fotoğraf sanatının önemli isimleri arasında yer alan ve mesleki eğitimini Londra Kraliyet Darphanesi'nde tamamlayan Robertson, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentinde 40 yıl boyunca, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dâhil olmak üzere dört Osmanlı sultanına bağlı olarak görev aldı. Altın ve gümüş paraların ve madalyaların desenlerini, kalıp ve modellerini hazırlayan Robertson, 1850'lerden itibaren fotoğrafçılıkla da ilgilenmeye başladı. İstanbul'un ilk 360° panoramik fotoğraflarını çekti. Hem İstanbul fotoğraflarıyla, hem de 1854 tarihli Atina, 1854-55 yıllarında çektiği Kırım Savaşı serileri ve 1857'de hazırladığı Kudüs ve Kahire fotoğraf serileriyle Londra ve Paris'te önemli sergilere katılan Robertson, döneminde büyük bir üne kavuşmuştu.


SH  27.11.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.