Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

UNESCO ‘TÜRK KAHVESİ’Nİ KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE ALDI

"Türk kahvesi" UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edildi. Karar BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun, Bakü'deki toplantısında alındı. "Türk kahvesi kültürü ve geleneği" ile birlikte Türkiye'nin söz konusu listede kayıtlı miras sayısı 11'e yükseldi.

Türkiye ile Yunanistan arasında baklava, kebap, ayran ve ‘Mevlana’ ile birlikte yıllardır kültürel savaş nedeni olan ‘kahve’de zafer Türkiye’nin oldu.

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun Azerbaycan'nın başkenti Bakü'deki oturumundan sonra gazetecilere açıklama yapan Kültür Ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, "Türk Kahvesi bugün UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine geçmiş oldu. Bu dosyanın hazırlanmasında emeği geçen mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Türk Kahvesi Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde 11. unsurumuz olarak yer aldı" diyen Arı, "Daha önce geçenler de dahil her biri bir birinden değerli kültürümüzün yapı taşları olan bu unsurların devamı gelecek. Bu unsurları sadece UNESCO listesine dahil etmek yeterli değil. Bunların etrafında koruma sistemleri çerçevesinde oluşumlar meydana getirmeliyiz" dedi.

Türkiye'nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine en çok unsuru olan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, "UNESCO bu konuda kısıtlamaya gidiyor yılda en fazla bir tane kabul ediliyor. 2014 için Milli Dosya olarak "Ebru" dosyamız var" şeklinde konuştu.

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfez Garayev'in başkanlığında gerçekleştirilen oturuma 116 ülkeden 800'e yakın delege katılıyor.

Sıcak suda pişirme yöntemiyle hazırlanan Türk kahvesinin Yunanistan tarafından da milli değer olarak tanıtılması iki ülke arasında yıllardır süren bir kültürel savaşa dönüştü. Son olarak ABD ’de yaşayan Türk asıllı doktor ve televizyon programcısı Mehmet Öz’ün katıldığı bir şovda faydalarını anlatırken bu kahveden ‘Yunan Kahvesi’ olarak bahsetmesi Türkiye’deki kahveseverlerin ve kahvecilerin tepkisine yol açmıştı.


AA  5.12.2013

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.