Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

SANATA DEĞER BİÇİLİRSE..

Pek çok müzede paha biçilemeyen sanat eserleri sergileniyor. Değer biçilen eserlerin satış fiyatları ise dudak uçutturuyor. İşte şimdiye dek satılan en pahalı tablo ve resimler ve onlara ödene bol sıfırlı paralar...
İzlenimci tablolarıyla tanınan ünlü ressam Edgar Degas’ın yaptığı ‘Küçük Dansçı’ adlı heykel, kısa süre önce 19.1 milyon dolara alıcı buldu. Heykelin bir önceki sahibi, Sir John Madejski 2004 yılında ‘Little Dancer - Küçük Dansçı’ için 7 milyon dolar ödemişti. Ancak bir servet anlamına gelen 19.1 milyon dolarlık etiketle bile ‘Küçük Dansçı’, satılan en değerli heykeller sıralamasında ancak dokuzuncu olabildi.
Tablolara biçilen değerler ise heykellerinkileri gölgede bırakıyor. Sanata değer biçilip biçilemeyeceği tartışmaya açık bir konu, ama biçildiğinde ortaya çıkan rakamlar dudak uçuklatıyor. İşte, şimdiye kadar satılan en değerli tablolar ve heykeller.

1 NUMARA: NUMARA 5
Şimdiye kadar en yüksek fiyata satılan tablonun ressamı Picaso, van Gogh, Dali ya da Monet gibi büyük isimlerden biri değil. Jackson Pollock’u 1948’de yaptığı ‘Number 5’adlı tablo üç yıl önce 140 milyon dolara karşılığında el değiştirerek bu alanda bir rekora imza attı. Tablo, soyut izlenimcilik ekolünün başyapıtları arasında sayılıyor.

AKIM SOYUT PARA GERÇEK Tablonun ikinci sırasında, yine bir ABD’li soyut izlenimci sanatçının eseri yer alıyor.
William de Koning’in 1952-53 yılları arasında yaptığı ‘Woman III’ adlı tablosu, 2006 yılında 137.5 milyon dolara satıldı. Bu iki tablonun bir diğer özelliği de, sahiplerinin aynı kişi olması. ABD’li ünlü film ve müzik yapımcısı David Gaffen bu iki tablonun satışından toplam 277.5 milyon dolar gelir elde etti.

NAZİLERİN EL KOYDUĞU HAZİNE
Üçüncü sırada yer alan tablonun ilginç bir hikayesi var. Gustav Klimt tarafından 1907’de yılında tamamlanan ‘Portarait of Adele Bloch-bauer I’ adlı tablo, sabatçının sponsorluğunu yapan Avusturya’lı iş adamı Ferdinand’ın eşinin portresidir. İkinci dünya Savaşı’ndan hemen once Naziler Avusturya’yı ilhak edince, Ferdinand Bloch-bauer İsviçre’ye kaçtı ve içinde bu tablonun da bulunduğu büyük bir koleksiyon Naziler’in eline geçti. Savaş sonrasında Bloch-bauer’in mirasçıları, uzun süren hukuk mücadelesini kazanarak bu koleksiyona tekrar sahip oldular. 2006 yılında satışa çıkarılan Portarait of Adele Bloch-bauer I adlı tabloya tam 135 milyon dolar ödendi. Ferdinand Bloch-bauer’in eşi, Gustav Klimt için bir başka tabloda daha modellik yaptı. ‘Portarait of Adele Bloch-bauer II’ adlı bu tablo da 87.9 milyon dolara satılarak listede altıncı sırada yer aldı.
Tablolara ödenen fiyatlarla karşılaştırıldığında heykellerin kelepire satıldığı söylenebilir. Elbette ‘göreceli olarak’

SADECE ELMASLAR DEĞİL
Şu ana kadar satılan en değerli heykel’in ne kadar sanat eseri ne kadar mücevher olduğu tartışmalı. Bu yıl Vanity fair dergisinin dünyanın en güçlü kişileri listesinde 31. sırada yer alan İngiliz sanatçı Damiel Hirst’ün ‘For the love of God’ adlı heykeli 2007 yılında 100 milyon dolara satıldı. Heykel, 18.yüzyıldan kalma bir insan kafatasının önce platin daha sonra da toplam 8601 adet elmasla kaplanmasıyla yapıldı. Alnında 52.5 karatlık bir de pembe elmasın bulunduğu heykel yaklaşık 20 milyon dolara mal olmuştu. Bu heykelin bir özelliği de yaratıcısı hayatta iken satılan en pahalı sanat eseri olması.

8 SANTİM KİREÇTAŞINA SERVET
Listenin ikinci sırasında yer alan heykelin üzerinde hiçbir değerli maden yok. Yalnızca kireçtaşından yapılan heykelin boyu sekiz santimetreden biraz daha uzun. Ancak ‘Guennol Lioness’ adı verilen bu heykelin önemli bir özelliği var; bu heykel 5 bin yaşından daha yaşlı. 20. yüzyılın başında İngiliz arkeolog Sir Leonard Wooley tarafından bulunan heykel, 2007 yılında 52.7 milyon dolara satıldı. Bu aynı zamanda bir antik sanat eserine verilen en yüksek ücret.

PİCASSO’NUN ELİ DEĞİNCE
Pablo Picasso’nun paha biçilemeyen pek çok tablosu var. Paha biçilenler arasında da ‘Pipo tutan çocuk - Garçon a la pipe’ adlı tablosu 104.1 milyon dolarla şimdiye kadar satılmış en pahalı dördüncü tablo durumunda. Ancak daha çok tablolarıyla tanınan sanatçının 1941 yılında yaptığı ‘Tête de femme-Dora Maar’ adlı heykeli 2007 yılında 29.1 milyon dolara satılarak ‘en pahalı heykeller’ sıralamasında üçüncü basamakta yer aldı.


Sanatsal Haber  5.02.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.