Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘YİNE, YENİ: DÜNYA KENTİ İSTANBUL’ SERGİSİ AÇILDI

"Değişen, dönüşen, herhangileşen İstanbul'a hafıza tazeletmeyi" amaçlayan sergi, 18 yıl sonra yeniden sanatseverlerle buluştu.Sergi, 22 Şubat'a kadar Karaköy'deki Galata Rum Okulu'nda ziyaret edilebilecek.

Tarih Vakfı tarafından 18 yıl önce "Dünya Kenti İstanbul" adıyla açılan sergi, "Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul" adıyla yeniden sanatseverlerle buluştu.

Serginin Karaköy'deki Galata Rum Okulu'ndaki açılışında AA muhabirine açıklama yapan serginin koordinatörü Prof. Dr. Afife Batur, serginin 1996'da Habitat-II İnsan Yerleşimleri Konferansları dolayısıyla çok geniş bir ekibin büyük emeğiyle düzenlendiğini söyledi.

Batur, o dönemde dijital baskı teknolojisinin sergiyle Türkiye'ye girdiğini belirtti.

Endüstriyel arkeoloji ürünü bir yapının Türkiye'de ilk defa bu sergi için uygun hale getirildiğini aktaran Batur, eserleri hazırladıkları dönemde İstanbul'a bir bütün olarak baktıklarını, Bizans'tan başlayarak eserleri bir yere kadar getirdiklerini ifade etti.

Batur, "İstanbul'a farklı bir bakış sunduk. İstanbul'u sadece fiziki bir çevre olarak değil, sosyal çevre olarak da ele aldık. Orada kaldık. Aslında kalmak niyetinde değildik. İstanbul Kent Müzesi projemiz vardı. Tarih Vakfı'nın kuruluşunda bu hedef vardı. Bu malzeme 'Kent Müzesi yapıyoruz' diye yıllar boyu orada saklandı. Proje çeşitli sebeplerle yok oldu. İstanbul'da da Geziyle birlikte kent üzerinden toplumsal bir hareket ortaya çıktı. Bu vesileyle 20 yıl önce bıraktığımız İstanbul'u yeniden gündeme getirmek istedik" diye konuştu.

Sergi, İstanbul'a yeniden baktırıyor

Prof. Dr. Afife Batur'un genel koordinatörlüğü ve Mehmet Özdoğan, Oğuz Tekin, Ayla Ödekan, Edhem Eldem, Atilla Yücel, Ersu Pekin ve Çağla Ormanlar'ın bölüm küratörlükleri altında 18 yıl önce pek çok araştırmacı, arşivci ve mimarın gayretleriyle gerçekleştirilen sergi, bugün yeniden gün yüzüne çıktı.

Tarih Vakfı, 1996'da UNESCO himayesinde gerçekleştirilen Habitat-II İnsan Yerleşimleri Konferansı'nın rüzgarıyla ortaya çıkan ve günümüzde "Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul" adıyla açılan sergiyle çeşitli müdahale, dayatma ve yok saymalarla sıradanlaştırılan İstanbul'a tekrar baktırıyor.

Sergilenen pano ve maketler, daha sonra depoya kaldırılmak yerine İstanbullularla buluşacak. Minyatür, gravür, fotoğraf gibi malzemelerin grafik yorumlamasıyla oluşturulan sergi panoları ve maketler, sergi sırasında ve sergi sonunda satılacak. Bu sayede, 18 yıl önceki serginin varoluş nedeni olan ama gerçekleştirilemeyen "Hayali İstanbul Müzesi" için üretilmiş özgün malzemeler depolarda yok olmak yerine, İstanbulluların evlerini ve iş yerlerini süsleyerek hem dünya kenti İstanbul'u hem de İstanbul Müzesi hayalini canlı tutacak.

"Değişen, dönüşen, herhangileşen İstanbul'a hafıza tazeletmeyi" amaçlayan sergi, 22 Şubat'a kadar Karaköy'deki Galata Rum Okulu'nda ziyaret edilebilecek.


SH  15.01.2014

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.