Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

TARİHİ HAMAMIN KALINTILARINA ULAŞILDI

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde 5 asır önce Mimar Sinan tarafından inşa edilen hamamın bulunduğu alanda başlatılan kazılarda ilk bulgulara rastlandı.

Sapanca ilçesinde 5 asır önce Mimar Sinan tarafından inşa edilen hamamın kalıntılarına ulaşılması amacıyla kazı çalışması yürütülüyor.

Sapanca Meydan Projesi'nin uygulanacağı alanda bulunan hamam kalıntılarının gün yüzüne çıkarılabilmesi için Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından çalışma başlatıldı.

Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde görevli araştırmacı Süleyman Acar yönetiminde gerçekleştirilen kazılarda, hamamın kalıntılarına ulaşıldı.

Acar,yaptığı açıklamada, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun kararıyla temel izleme kazısı yapıldığını söyledi.

Hamamın geçmişinin 1550-1560 yıllarına dayandığını, 450-460 yıllık olduğunu ancak daha sonra tadilat gördüğünü belirten Acar, "Hamam, Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmış ancak şu an ayakta kalan yapı, ilk yapıdan kalan yapı değil. Muhtemelen 1800'lü yıllarda tamirat görmüş, duvar ve tuğla örgüleri görüyoruz" diye konuştu.

10 gündür süren kazılarda "külhan ya da cehennemlik" denilen ocak bölümünün ortaya çıkarıldığını ifade eden Acar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şu aşamada yapının hemen hemen tamamını ortaya çıkardık' diyebiliriz ancak ön tarafa doğru devam eden 2 kolon kirişi ya da kolunu var. Parsel dışına çıkmamak kaydıyla onları takip ediyoruz. Çöküntü olduğu için görünmüyor ancak hemen ilerisinde baca kısmı mevcut. Bu sistemle hamamda künklerle su gezdirilerek hem göbek taşı bölümünün hem de hamamın ısıtılması sağlanmış. Kazıların ne kadar süreceğini kestirmek güç ancak şu anki aşamaya 10 günde geldik. Kazı elle yapılıyor ve ne kadar daha kazmamız gerektiğini bulguların durumu gösterecek.

Bulunduğumuz alanın iç kazısı yapılacak, bu en az 2 haftalık bir süreç ancak ön tarafa doğru giden kirişlerde de bulgulara rastlarsak çok daha uzun sürebilir. Sürecin bir ayı geçeceğini tahmin etmiyorum."


AA  15.01.2014

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.