Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

PERA MÜZESİ, 2 YENİ SERGİYE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

"Picasso: Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" ile "Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı" sergileri, 5 Şubat'ta sanatseverlerle buluşacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 5 Şubat-20 Nisan tarihlerinde "Picasso: Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" ile "Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı" sergilerine ev sahipliği yapacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, sergiler dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, müzenin 4'üncü ve 5'inci katlarında görülebilecek çağdaş cam sanatının sıradışı uygulamalarından bir seçkiyi kapsayan "Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı" sergisinin, 51 eseri içerdiğini kaydetti.

Bu kapsamda bir serginin, Türkiye'de ilk kez ve Pera Müzesi'nde açıldığını bildiren Birol, müzenin çağdaş cam sanatına sağladığı diğer katkıyı, "Türkiye'den bir grup çağdaş cam sanatçısının bu projeyle açılan kapıdan geçerek Stockholm'de sergi açacak olması" şeklinde açıkladı.

Birol, "Picasso: Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" sergisine değinerek, "Şubat 2010'da 'Picasso-Suite Vollard' sergisini açmıştık. Şimdi de Picasso'yu, 56 gravür, 8 seramikten oluşan 64 eserle, bebeklik gömleği, patiği gibi kişisel eşyalarını içeren sergiyle konuk ediyoruz. Anlayacağınız doyamadık Picasso'ya. 6 bölümden oluşan sergi, sanatçının durmak bilmeyen sanatsal arayışını bize birbirinden ilginç örneklerle aktarıyor" diye konuştu.

"Sergideki seramikler, Picasso'nun çok yönlü sanatçılığının iyi birer örneği"

Picasso Vakfı Kültürel Tanıtım Direktörü ve küratör Mario Virgilio Montanez Arroyo ise Picasso'nun yaratıcı yüzünün zenginliğine şahit olunacak bu sergide yer alan seramiklerin, sanatçının çok yönlülüğünün iyi bir örneği olarak kabul edilebileceğini söyledi.

Picasso'nun ancak bir Malaga perspektifinden anlaşılabileceğini belirten Arroyo, "Malagalı olmak bir anlamda yolların kesişme noktasında, farklı kültürlerin karşılaştığı bir bölgede olmak demek. İstanbul'un algısıyla çok farklı değil aslında. Picasso çok Akdenizli ve tam da farklı düşünceleri, var olma şekillerini sentez etme yeteneği var. Bunun Akdenizli, Malagalı bir yeti olduğunu ve bunun da yapıtına sindiğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Arroyo, sanatçının sanat tarihine ve güncel sanat yaratımına hakim olduğuna işaret ederek, "Yaşlandıkça, zamanı daraldıkça hiçbir şekilde yaratıcı sürecini yavaşlatmadı, daha da verimli olmaya başladı. Son yıllarında 8-10 farklı disiplinde ürün verdiğini görmek mümkün. Hangi tür sanattan hoşlanıyorsanız, o tür yapıtlarının sizi tatmin ettiğini göreceksiniz" diye konuştu.

Serginin içeriğine ilişkin de bilgi veren Arroyo, Picasso'nun, hayatı boyunca 900 seramik yapıt ürettiğini kaydederek, şöyle devam etti:
"Bu eserlerin 32'si vakfımız bünyesinde. Batı sanatında öncesi ve sonrası konuşulan bir yaratıcıdan konuşuyoruz. Seramik için de aynısı geçerli. Picasso'dan önce ikincil bir sanat olarak görülüyordu; formları belli kalıplar içindeydi, gündelik kullanım içinde tasarlanmıştı. Picasso, farklı, az rastlanır teknikler uyguluyor."

"Kendi kendilerine soru soran eserler..."

Nääs Konsthantverk Yönetim Kurulu Üyesi ve küratör Mats Jansson da "Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı" sergisinde eserleri bulunan 25 sanatçıyı, "yaratıcılığı ve dünyanın çeşitli köşelerinden yansımaları bir araya getiren sanatçılar" şeklinde tanımladı.

Sergide, "kendi kendilerine soru soran eserler" gördüğünü ifade eden Jansson, "Cam sanatı yaratımında sanatçıların kendi üslupları olduğunu söylemek isterim. Pek çok düzeyde sanat eseri var. Sergide bir yandan geleneksel üslupların yeni yorumlarını bir yandan da yeni yaratılan biçimlerini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Picasso: Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler"

Pablo Picasso'nun doğduğu evden, Malaga'daki Museo Casa Natal Koleksiyonu'ndan seçilen gravür, seramik ve kişisel eşyalarından oluşan "Picasso: Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" sergisinde, 56 gravür, 8 seramik, toplam 64 eserle, sanatçının bebeklik gömleği, patikleri, kurşun askerleri gibi kişisel eşyalarına da yer veriliyor.

Picasso Vakfı, Picasso Evi Müzesi Koleksiyonu'ndan derlenen gravürler, sanatçının klasisizm, kübizm ve gerçeküstücülüğü birleştirdiği ve dönüştürdüğü yarım asırlık yaratım serüveninde, 1923-1969 yıllarında kullandığı kalıpları, tekniği ve tarzı panoramik bir bütünlük içinde sunuyor.

Sanatçının Akdenizli özünün şekillendiği, 2 bin 500 yıllık geçmişe sahip İspanya'nın Malaga kentinin kendine has karakterini ve sanatçının durmak bilmez arayışını 6 bölüm aracılığıyla buluşturan serginin küratörlüğünü Mario Virgilio Montanez Arroyo, proje yöneticiliğini Begüm Akkoyunlu Ersöz ve Tania Bahar, koordinatörlüğünü Zeynep Ögel yapıyor.

Pera Eğitim, 15 Şubat-13 Nisan tarihlerinde sergi kapsamında 4-14 yaş grupları için haftasonu atölyeleri düzenliyor. "Picasso: Deli Dolu" adlı programda çocuklar önce sergiyi gezecek, ardından atölyede çeşitli malzeme ve tekniklerle farklı projeler gerçekleştirecek. 11 Şubat-18 Nisan tarihlerinde okul gruplarına yönelik atölye çalışması yapılacak.

"Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı"

Çağdaş cam sanatında, tasarım ve camın farklı kullanımından kaynaklanan özel ve öncü bir yeri olan kuzey ülkelerin sıradışı sanatsal uygulamalarının bir araya geldiği "Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı" sergisinde, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda'dan 25 sanatçının 51 yapıtı yer alıyor.

Kuzey Avrupa ülkelerinden İstanbul'a konuk olan cam sanatçılarının, tanıdık, geçmiş kültürlerden miras bir malzeme olan camın günümüzeait özgün yorumlarını sunduğu sergi, güncel cam sanatının "en iyi" örneklerini barındırıyor ve malzemenin sınırlarını zorlayan bu yapıtlar cam, zanaat ve çağdaş sanat ilişkisine daha farklı bir gözle bakılabilmesini sağlıyor.

Küratörlüğünü Nääs Konsthantverk Yönetim Kurulu Üyesi Mats Jansson, proje yöneticiliğini Begüm Akkoyunlu Ersöz ve Tania Bahar, koordinatörlüğünü Zeynep Ögel'in yaptığı "Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı" sergisinde sanatçılar, politikadan şiire, cinsiyet ve çevresel tartışmalara kadar uzanan konuları, camla ifade ediyor.

Pera Eğitim, 15 Şubat-13 Nisan tarihlerinde sergi kapsamında, 4-14 yaş grupları için hafta sonu atölyeleri düzenleyecek. "Saydam Tasarımlar" adlı programda çocuklar önce Kuzey Avrupa ülkelerinin cam sanatından örnekler görecek, ardından atölyede çeşitli malzeme ve tekniklerle farklı projeler gerçekleştirecek. 11 Şubat-18 Nisan tarihlerinde de okul gruplarına yönelik atölye çalışmaları yapılacak.

Her iki sergi de "Uzun Cuma" kapsamında 18.00-22.00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebilecek


SH  4.02.2014

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.