ŞİİR GİBİ FOTOĞRAFLARLA 40 YIL
Ömrünü, ''an''ları fotoğraflarla yansıtmaya adayan sanatçı İbrahim Demirel, fotoğraf karelerinde yalnız gerçekliği sunmuyor; tıpkı bir ressam gibi onu biçimlendirip, bakanları somuttan soyuta doğru bir yolculuğa sürüklüyor.
Duyguyu, rengi ve anı baştan sona bir şiir gibi estetik dille fotoğraf karelerine taşıyan Demirel, eserleriyle, var olanla imgenin insanın ruhunda yeniden bütünleşmesini sağlayarak doğaya bakanları yeniden düşünmeye sevk ediyor. Demirel'in fotoğraflarında, gerçekle düş dünyasının hakikatle hayalin birbirine girdiği, kesinliklerin yok olduğu yeni bir dünya başlıyor.
Kendisine ''Fotoğrafçı'' denmesi ''zulüm gibi'' gördüğün ifade ederek, yaptıklarının sanat olduğunu vurgulayan Demirel, ''herkesin diline 'fotoğraf çekme' tabirinin yerleştiğini ama bu işin ''çekmek'' değil, ''yapmak'' fiiliyle ifade edilebileceğini'' söyledi.
Sanat olması için yapılanın bir üslubu, tarzı olması gerektiğini ama Türkiye'de fotoğrafta bunun henüz yerleşmediğini belirten Demirel, ''Dünyada fotoğraf ve resimde, o fotoğraf ve resme bakıldığında, altında bir yazı olmadan kime ait olduğu fark edilir, çünkü bir üslup ve kişiliği vardır. Türkiye'de bu yok'' dedi.
A.A 10.02.2009
|
|
|