Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

TOLGA ETİ’DE PORSELEN SERGİSİ AÇILDI

Nilgün Günsür ve Esra Ağel’in unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ve kültürel değerleri modern bir dokunuşla yeniden canlandırmayı hedefleyen porselen sergisi Tolga Eti SanatEvi’nde dün açıldı.

7 Haziran’a dek izlenebilecek olan, 2006 yılında Nilgün Günsür tarafından kurulmuş olan Porselen Sanat Atölyesi'nin bu sergisinde Nilgün Günsür ve Esra Ağel, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ve kültürel değerleri modern bir dokunuşla yeniden canlandırmayı hedefliyorlar.

Sergide, Osmanlı mirasının sanat ve ince zanaatini buluşturan gülebdanlardan, porselen iğne oyalarına, müzik kutulu porselen bebeklerden bez bebeklere kadar, yok olmaya yüz tutmuş birçok kültürel değer, özgün, masalsı ve geleneksel motiflerin modern bir üslûpla son derece incelikle işlenmesiyle yeniden hayat buluyor.

Ağel porselen bebekleri nasıl tasarladıklarını şu sözlerle anlatıyorlar; “Porselen bebekler, özgün tasarımlar doğrultusunda kalıplama, pişirme ve dekorlama işlemlerinden geçirilerek üretilmiş; her bir objeye farklı melodili müzik kutularının eklenmesi ile özgün dekoratif eserler haline getirilmişlerdir. Üretilen porselen bebeklerin dekorlamasında, rölyef uygulamaları gibi özel teknikler uygulanmıştır.”

Günsür ise, “Sergi objelerinden gülebdanlar, porselen, cam ve maden işçiliği ile üretilmiş örneklerine rastlanan , içinde gül suyu bulunan geniş karınlı, uzun boyunlu ve dar ağızlı bir kap türüdür. Gülebdan, bulunduğu mekana hoş bir gül kokusu yaymak, muhtelif amaçlar ile gül suyu serpmek ve aynı zamanda Türk kahvesi servisi esnasında kahvenin içerisine gül suyu damlatarak telvenin dibe çökmesine yardımcı olmak amacı ile yüzyıllar boyu kullanılmış olan kültürel bir mirastır.” Diyerek gülebdanı yeniden yorumlayarak bu kültürel mirası Anadolu’nun yaban çiçekleri, iğne oyası ve telkâri işçiliği ile harmanladığını anlatıyor.

Sergide yer alan, her biri aslına sadık kalınarak porselenden yapılan yaban çiçekleri, zümrüt, yakut ve 925 ayar gümüş işçiliği ile taçlandırılmış. Takılarda, Anadolu'da yaygın kullanılan el oyası renkli işlemeler özgün tasarımlarla porselen olarak aynı incelikte üretilmiş ve çeşitli takı aksesuarı olarak kullanılmış. Porselen tepsilere, klasik beyaz iş örtü desenleri özgün şekilde dekorlanarak işlenmiş , tepsilere örtü örtülmüş görüntüsü verilmiştir. Ayrıca, örtü desenlerindeki bazı detaylar metal olarak üretilerek tepsilere kulp olarak uygulanmış.


SH  5.05.2014

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.