Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

TTK ARŞİVİNDEN ESKİ İSTANBUL FOTOĞRAFLARI

Atatürk'ün fikri temellerini attığı, 1931'de kurulan Türk Tarih Kurumunun, 83 yıldır muhafaza ettiği belge ve resimler arasında eski İstanbul'a ait fotoğraf kareleri de yer alıyor.

Büyük Önder Atatürk'ün fikri temellerini attığı, 1931'de kurulan Türk Tarih Kurumunun (TTK), 83 yıldır muhafaza ettiği belge ve resimler arasında eski İstanbul'a ait fotoğraf kareleri de yer alıyor.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerini ve Türkiye Cumhuriyeti dönemini kapsayan çok sayıda belgenin yer aldığı TTK arşivlerinde aynı zamanda zengin bir fotoğraf koleksiyonu da bulunuyor.

TTK'nın AA muhabiriyle paylaştığı fotoğraflar, fethinin 561.yıl dönümü kutlanan, Asya ile Avrupa'nın kesiştiği İstanbul'un geçmişine ışık tutuyor.

Arşivde araştırmacıların ve yerli yabancı bilim insanlarının ulaşımına açık bulunan karelerde, ilk bölümleri Fatih Sultan Mehmet döneminde 15. yüzyılda Vezir Mehmet Paşa tarafından yapılmaya başlanan, yangınlar ve depremlerle tahrip olan Kapalı Çarşı ve esnafı görülebiliyor.

Osman Ferit Sağlam'ın bağışladığı koleksiyondaki fotoğraflarda ayrıca Kız Kulesi, Yere Batan Sarnıcı, Anadoluhisarı ve Rumelihisarı gibi tarihi mekanlar da yer alıyor.

Osmanlı dönemindeki toplumsal yaşayışa ilişkin görüntülerin de gözler önüne serildiği karelerde arzuhalciler, sırık hamalları, köprü parasını toplayan tahsildarlar ve itfaiyeciler de dikkat çekiyor.

Seyyar kahvehaneler, adalar, yalılar...

İstanbullunun boğaza nazır, mangal ateşinde pişen Türk kahvesini yudumlayabildiği, iki iskemle bir masayla hizmet veren "seyyar kahvehanelere" ait fotoğraflar da bulunuyor.

Galata Kulesi, Unkapanı Köprüsü, Yedikule ve adaların geçmişten bugüne değişimleri, tarihi yalılar ve köşkler de fotoğraflarda gözler önüne seriliyor.


AA  28.05.2014

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.