Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

KADIKÖY’ÜN ŞİİRDEN DOĞMA KAFESi ‘İKİNCİ YENİ’

İkinci Yeni Kafe, Kadıköy Zuhal Sokak’ta Kadıköy’ün yeni kafelerinden biri. Yeni dediysek şimdiden müdavimleri bile var, geçtiğimiz Eylül ayında bir yaşına girmiş. Sokaklarına şair adları verilen bir semtte “İkinci Yeni” adını görüp de girmemek olmazdı elbet!

Kadıköy sokaklarında dolaşan, yaşayan, huyunu suyunu bilen ya da yalnız gezmeye giden herkes bilir ki, Kadıköy’ün şahsına münhasır bir ruhu vardır. Kadim ama hep genç, ilham verici... Elbette herkesin de söyleyeceği veya hatırladığı başka bir şey vardır onunla ilgili ama çoğu kişi "cıvıl cıvıl" diyecektir. Orada yaşayan için bambaşka bir anlamı vardır şüphesiz, ama Kadıköy’e hem gündüz hem gece için bir eğlence merkezi demek de mümkün.

'İkinci Yeni', genç bir kafe, kurucuları Serkan Kayhan ve Tutku Türker de, çalışanları, müşterileri de öyle. Yaşı kastetmiyoruz yalnızca. Bahsettiğimiz o Kadıköy ruhuna yakışır bir gençlik bu.
Kapıdan girer girmez gözünüze kitaplarla dolu bir kütüphane, ve oraya giden herkesin bir şeyler iliştirdiği rengarenk bir pano çarpıyor. Bir köşede uyuklayan kediyi görüyorsunuz, nefis kokular duyuyorsunuz, kulağınıza güzel bir müzik geliyor, içiniz sıcacık oluveriyor.

Şiir seven herkesi –özellikle İkinci Yeni Akımı tutkunlarını- gönlünden vuracak bir mekan bu. Her yerinde mısralar var; sandalye arkalıklarında, masada, panoda, menüde bile! Hatta bazı sandviçlerin adı bile şiir adlarından oluşuyor. Yiyecekten bahsetmişken değinmeden geçmeyelim, İkinci Yeni Kafe’de Salata Makarna ve Sandviçin bir çok çeşidini bulabiliyorsunuz. Hem gözünüzü, hem karnınızı, hem ruhunuzu doyuracak nefis tabaklar arasından seçim yaparken şefin tavsiyesini sormayı unutmayın, gerçekten faydalı olabiliyor.

Ama bize sorarsanız bu kafeyi ilginç yapan şiir dolu konseptinin yanında yalnızca bir kafe değil aynı zamanda da bir etkinlik ve buluşma mekanı olması. Kafe düzenli olarak film gösterimi etkinlikleri yapıyor. ‘Bağımsız Akım’ kurucuları sinemacı gençlerin girişimiyle her ay bir konsept belirlenip her hafta bir film gösteriliyor. Sonrasında da isteğe bağlı olarak film ile ilgili söyleşi yapılıyor. Bununla beraber daha önce Uluslararası Af Örgütü’nün Hrant Dink belgeseli, LGBTİ “Benim Çocuğum” belgeseli, ekibin katılımıyla beraber Can Dündar’ın “Gözdağı” belgeseli gösterimleri ve Cemal Süreya Derneği’nin gençlik kolu tarafından düzenlenen şiir etkinlikleri yapılmış. Hatta provalarını düzenli olarak kafede yapan tiyatro grupları bile var!

Yine şiir dinletileri ve bunun yanında kafe tiyatrosu fikirlerini gerçekleştirmeye niyetli olduklarını söyleyen ‘İkinci Yeni’liler bir de kitap kampanyası başlatmışlar. Hala eksiklerinin olduğunu söylüyorlar ve kütüphanelerini zenginleştirmek istedikleri için eğer onlara eski bir kitabınızı götürürseniz size çay ısmarlıyorlar! Bu arada İstanbul veya Kadıköy mahsulü pek çok dergi ve fanzine de ev sahipliğini yaptıklarını söylemeden geçmeyelim.

Anlayacağınız gibi burası görünümü şık ama soğuk bir yer değil, bir parçanızı bırakıp kendinizden bir parça bulabileceğiniz, proje önerebileceğiniz, etkinliklerine ücretsiz katılabileceğiniz, gerçek bir iletişim kurabileceğiniz, arkadaş olabileceğiniz bir mekan. “Yok, ben kendi arkadaşlarımı getiririm” diyorsanız, onlara önceden haber verip, toplaşıp, asma katında yumuşacık pufların üstünde kendinize özel bir toplantı ya da kutlama yapabiliyorsunuz tabii. Ya da sakince bir köşede kahvenizi yudumlayıp kitabınızı okuyabiliyorsunuz sadece.

Dediğimiz gibi, İkinci Yeni Kafe Zuhal Sokak’ta sizleri bekliyor. Giderseniz haftanın filmini ve tatlısını sormayı, panosuna birkaç kelime hatıra bırakmayı unutmayın!

Ulaşmak, daha çok bilmek ve takip etmek isteyenlere:


SH  22.11.2014

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.