3 BİN YILLIK YER ALTI ŞEHRİ ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Bayburt'ta 3 bin yıllık geçmişiyle yörenin önemli tarihi yapılarından biri olan ve tesadüfen bulunan Aydıntepe Yeraltı Şehri ziyaretçilerini bekliyor.
Bayburt'ta 3 bin yıllık geçmişiyle yörenin önemli tarihi yapılarından biri olan ve tesadüfen bulunan Aydıntepe Yeraltı Şehri ziyaretçilerini bekliyor.
Aydıntepe Kaymakamı Yeliz Yıldızhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer altı şehrinin gerek duvar figürleri gerekse üzerindeki mezarlardan dolayı geç Roma, erken Bizans dönemine işaret ettiğini söyledi.
İlçe merkezinde evlerin hemen altında bulunan 3 bin yıllık tarihi şehrin, bir inşaat kazısıyla gün yüzüne çıktığını belirten Yıldızhan, "Burası aslında 3 bin yıllık tarihe sahip olmasına rağmen ilk keşfedilmesi tesadüf üzerine olmuş. 1988 yılında bir inşaat kazı çalışması esnasında oluşan çöküntülerde ulaşılmış" dedi.
Yıldızhan, yer altı şehrinin fark edilmesinin ardından kazı çalışmalarına başlandığını anlatarak, "İlk olarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca kabulü gerçekleştirilip belirli bir çalışma yapılmış. Daha sonra Aydıntepe Belediyesi'nin katkılarıyla alan genişletilmiş ve şehir bin 200 metre civarında gezilebilir bir alana ulaşmış durumda. Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin en önemli özelliğinden birisi hiçbir yapı malzemesi kullanılmadan, volkanik kayaların oyulmasıyla oluşturulmuş olması. Karşılıklı odalardan ve galerilerden oluşmakta" diye konuştu.
Yapıldığı dönemlerde Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin daha çok sığınma amaçlı kullanılmış olabileceğine işaret eden Yıldızhan, şunları söyledi:
"Çünkü giriş çıkışlarına kapıyı kapatma için yapılan düzenekler olsun, gerek içerisinde bulunan havalandırma pencerelerinin şekilleri olsun, odaların konumları olsun daha çok sığınma amaçlı kullanıldığını göstermekte. Şu tarz yorumlarda var uzmanlar tarafından. Buranın çok soğuk kışı olduğundan dolayı vatandaşların burada kışın o soğuk etkilerinden arınmak üzere burayı da yerleşim yeri olanağı olarak kullandığını söylemekte. Tabii bunların netleşebilmesi için çok daha kapsamlı çalışması gerekiyor."
AA 28.09.2015
|
|
|