RESSAM ‘AYLİN MENEKŞE’NİN KİŞİSEL SERGİSİ ‘DİSLEKSİ’
Köşe yazarımız ressam AYLİN MENEKŞE, “DİSLEKSİ” adını verdiği kişisel sergisi ile 29 Şubat -11 Mart 2016 tarihleri arasında VAKIFBANK İstanbul Sanat Galerisi’nde !..
Aylin Menekşe, “Disleksi” adlı kişisel sergisinde tarihsel olarak insanoğlunun farklı dönemlerine ait kayıtları resmediyor. Kültürel ve sosyal kayıtların yanı sıra insan algısının ürettiği canlı cansız imajlardan kolajları içeren çalışmaları insan algısının çalışma yöntemleri ve bellek oyunlarını içeriyor. Toplumsal yargılarla oluşturulan kayıtları, kültürel ve insan algısının oluşturduğu kurguları bir arada kullanan sanatçı Aylin Menekşe, işlerinde kendine özgü yeni bir hikâye yaratıyor. Zaman ve mekân kavramlarını bir birine örtüştürerek oluşturduğu kompozisyonlarında geçmiş kayıtlarımızı yeni bir okuma ile farklı bir anlatım biçimi ve kodlamalar kullanarak kendi yorumlarını aktarmaya çalışıyor. Öğrenilmiş kayıtlarımız üzerinden gerçek olay ve algıların insan belleğine düştükten sonra nasıl tekrar yorumlandığını ve insan algısının yarattığı imajinasyonların, tarihsel süreçte gerçek olay ve olgular üzerine geçmişi okuma ve yorumlama ile başka bir bellek oluşturulduğunu vurguluyor.
Aylin Menekşe bu projesinde, kısaca öğrenme zorluğu ve bozukluğu olarak tanımlanabilecek Disleksi’ye de dikkat çekmek, bilinç yaratmak istedi ve serginin gelirinin yarısını Türkiye Disleksi Vakfı’na bırakıyor. Tarihte zeki olarak bilinen sanat ve bilim insanları arasında da disleksi olanlar var. Bugün disleksi olan bireyler ilkokul sıralarında fark ediliyor ancak bilgi sahibi olmayan çevre ve okul arkadaşları tarafından dışlanıyor, alay konusu ediliyorlar. Öyle olmamasına rağmen zekâ geriliği olarak algılanıyor, oysa uzmanlar tarafından “dâhilerin hastalığı” olarak biliniyor ve Türkiye Disleksi Vakfı, disleksiyi “bir hastalık değil özel öğrenme ve algılama farklılığı” olarak tanımlıyor.
Sanat çalışmalarının yanı sıra ortaokulda resim öğretmenliği yapan Menekşe’ye göre zaman içinde olay ve olguları değerlendirirken bilgileri atlayarak ya da yerlerini değiştirerek, parçaları yanlış birleştirerek belleğimize kaydediyor, bu yeni kurgulara dayalı bilgi ve fikirler üretiyoruz. Bu yaklaşımı dislektik bulan sanatçı, kompozisyonlarını, algılamadaki farklılıklar ve kurgusal yaratım üzerine yoğunlaştırdı.
Aylin Menekşe, toplumsal ve bireysel disleksi olarak tanımladığı durumu çalışmalarında kullanarak geçmişin bilgi ve imajlarını, algılayış biçimlerini yine aynı yöntemle bir birine bağlıyor. Nasıl ki, ideolojilere, insan algısının yanılsamalarına, kültürel farklıklara, bireysel ve toplumsal bellek kapasitesine göre tarihsel süreç oluşturuluyorsa günlük yaşam dinamiğinde de bu unsurlar insanlar arasındaki farklılıkları açıklar nitelikte. Sanatçı, yaşamı ve insanları değerlendirirken bu bilgiyi dikkate almak gerektiğini ifade ediyor.
VakıfBank İstanbul Genel Müdürlük Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilecek olan sergi açılışı, 29 Şubat Pazartesi günü 18:30-19:30 saatleri arasında. Pazar ve resmi tatil günleri hariç 09:00-17:30 saatleri arasında 11 Mart’a kadar sergi izleyiciye açık olacak.
VAKIF SANAT İstanbul Genel Müdürlük Sanat Galerisi Levent Mh. Çayırçimen Sk. No:7 Levent Beşiktaş
0212 316 70 70
SH 9.02.2016
|
|
|