Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ANKARA ENGELSİZ FİLM FESTİVALİ ENGELLERİ KALDIRIYOR

Türkiye'de görme, işitme ve ortopedik engellilerin erişebildiği ilk film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali 24-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında dördüncü kez perdelerini açıyor.

24 Mayıs Salı akşamı saat 20:00’de Opera Sahnesi’nde düzenlenecek Açılış Töreni ile sinemaseverlerle buluşacak Ankara Engelsiz Film Festivali, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklerine, dünya sinemasının ödüllü filmlerinden kısa filmlere, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşilerden atölye çalışmalarına uzanan renkli programı izleyicinin beğenisine sunacak.

SANATSAL YAŞAMA EŞİT KATILIM

Engeli olan-olmayan herkesin bir arada film izleyebildiği Türkiye’deki tek film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, tüm filmlerini göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı eşliğinde gösteriyor. Festival'de yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler, atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştiriliyor. Açılış ve Ödül törenlerinin ise işaret dili çevirisinin yanı sıra sesli betimlemesi yapılıyor. Tüm Festival mekanları ortopedik engelli sinemaseverler için erişilebilir olanlardan seçiliyor.

Festival, böylece “bir arada film izleme” deneyimini mümkün kılarak, tüm bireylerin kültürel yaşama eşit katılımına imkan veriyor.

KİM NASIL İZLEYECEK?

Festival’de görme engelli sinemaseverler, Festival stantlarından edinecekleri kulaklıklarla filmleri sesli betimlemeli olarak takip edebilecekler. İşitme engelli seyirciler ayrıntılı Türkçe altyazı ve filmin sağ alt köşesine yerleştirilen işaret dili çevirisi ile; engeli olmayanlar ise orijinal sesleri ile filmleri izleyebilecekler.

TÜRKİYE VE DÜNYA SİNEMASININ EN İYİLERİ ERİŞİLEBİLİR OLARAK SEYİRCİLERLE BULUŞUYOR

Festival’de bu sene uzun, kısa ve belgesel 27 film; “Engelsiz Yarışma”, “Türkiye Sineması”, “Dünyadan”, “Engel Tanımayan Filmler”, “Uzun Lafın Kısası”, “Çocuklar İçin”, “Sinema Tarihinden” ve “Otizm Dostu Gösterim” tematik başlıkları altında sinemaseverlerle buluşuyor. 2015 yılının en çok ses getiren yerli yapımlarından oluşan Engelsiz Yarışma programında bu sene Emin Alper’in Abluka, Faruk Hacıhafızoğlu’nun Kar Korsanları, Deniz Gamze Ergüven’in Mustang, Emine Emel Balcı’nın Nefesim Kesilene Kadar ve Tolga Karaçelik’in Sarmaşık filmleri yer alıyor.

Oyuncu Tansu Biçer, sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan ve yazar, psikolog Gündüz Vassaf’tan oluşan Engelsiz Yarışma jürisi; En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin sahiplerini belirleyecek. Festival seyircileri ise yarışmada yer alan filmleri Braille alfabesi ile de basılacak pusulalar ile oylayarak Seyirci Özel Ödülü’nü belirleyecekler.

Engelsiz Yarışma ödülleri 29 Mayıs Pazar günü saat 20:00’de Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak. Seyirciler, Ankara Engelsiz Filmler Festivali boyunca gerçekleştirilecek söyleşilerde, filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle bir araya gelecekler. İşaret dili çevirmenleri eşliğinde yapılacak söyleşiler sırasında seyirciler film ekiplerine izledikleri filmlerle ilgili merak ettikleri soruları sorma fırsatı bulacaklar.

TÜRKİYE SİNEMASI

Türkiye sinemasının öne çıkan filmlerinden derlenen yarışma dışı Türkiye Sineması bölümünde bu sene Yüksel Aksu’nun İftarlık Gazoz ve Durul Taylan, Yağmur Taylan’ın Vavien filmleri seyircilerle buluşuyor. Başrolünde Cem Yılmaz’ın oynadığı, dramla güldürünün iç içe geçtiği İftarlık Gazoz, 70’ler Türkiye’sinden başlayarak darbe dönemine uzanan bir dönemi anlatırken, çekimlerinin yapıldığı Muğla'nın Ula ilçesinin sıcaklığını beyazperdeye taşıyor. Engin Günaydın, Binnur Kaya ve Settar Tanrıöğen'in başrolleri paylaştığı Vavien ise, bir taşra hikâyesini kara mizah ve suçla harmanlayarak şehir hayatının karanlığını, orta sınıf ikiyüzlülükleri ve ruhsal gelgitleri perdeye yansıtıyor.

DÜNYADAN

Dünya sinemasının son dönemdeki ödüllü filmlerinin yer aldığı Dünyadan bölümü, bu sene İngiltere, Yunanistan ve Fransa sinemasının üç önemli örneğini ağırlıyor. Başrolündeki Charlotte Rampling'in Oscar'lık performansı ve Andrew Haigh'in yönetmenlik becerisiyle öne çıkan 45 Yıl 45 Years (2015), 45. yıldönümlerini kutlamaya hazırlanan evli bir çiftin geçmişindeki muğlak sayfaların, şimdiki zamandaki yankıları üzerine odaklanıyor. Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un her türlü geleneksel ilişki kalıbını yerden yere vurarak unutulmaz bir kara mizaha imza attığı Istakoz The Lobster (2015), bekar olmanın yasadışı sayıldığı ve insanların kendilerine uygun bir eş seçmek için kamplara kapatıldığı distopik bir dünyayı anlatıyor. Albert Camus'un Misafir adlı hikayesinden uyarlanan İnsanlıktan Uzakta Far From Men (2014) filminde ise, Cezayirli isyancılar ile Fransız kuvvetlerinin arasındaki bağımsızlık savaşının ortasında “insan” kalabilmeye çalışan bir adamın öyküsünü izliyoruz.

ÇOCUKLAR İÇİN FİLMLER

Festival’in küçük takipçilerine özel Çocuklar İçin seçkisinde bu sene de birbirinden renkli karakterlerle dolu zengin bir seçki çocukları bekliyor. Seçkideki filmlerden stop-motion tekniğiyle çekilen Kuzular Firarda Shaun the Sheep Movie kara mizah soslu anlatımıyla yetişkinlere de hitap edebilecek eğlenceli bir animasyon. Her yaştan insanı hayatının belli bir döneminde etkilemiş Küçük Prens kitabının sinema uyarlaması Küçük Prens The Little Prince; öksüz, yuvasını hiç terketmemiş, sakar bir kuş olan Gus’un kimlik arayışını anlatan Minik Kuş Yellowbird ve kanatları olmasına rağmen uçamayan bir ejderha ile arkadaşlarının maceralarına tanıklık edeceğimiz Sevimli Ejderha: Kokonat Coconut: The Little Dragon bu bölümde küçük sinemaseverlere başka dünyaların kapılarını aralayacak.

ÇOCUKLAR İÇİN OTİZM DOSTU GÖSTERİM

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, ilk kez geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği Otizm Dostu Gösterim ile otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençler için de erişilebilir olmaya devam ediyor. Bu özel gösterim kapsamında Küçük Prens The Little Princeadlı canlandırma film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Seans öncesi herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeyecek; seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecekler ve salonda diledikleri gibi hareket edebilecekler. Böylece öğrenme güçlüğü ya da duyusal problemler yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sırasında birlikte film izleyebilecekler.


SH  24.05.2016

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.