Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İZNİK SURLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Bursa'da yer alan İznik surlarındaki bitki temizliği çalışmaları hızla devam ediyor.

Tarihi ve kültürel miras çalışmalarını UNESCO Dünya Mirası Listesi ile taçlandıran ve Bursa'nın değerlerini artık evrensel değer haline getiren Büyükşehir Belediyesi, rotayı İznik'e çevirdi.

Doğu Roma ve Selçuklu imparatorluklarına başkentlik yapan hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için büyük önem taşıyan İznik'in kısa zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için çalışmalara hız verildi. Büyükşehir Belediyesi, göl içindeki batık bazilikanın sualtı müzesine dönüştürülmesi, antik tiyatro, çini fırınları, Abdülvahap Tepesi, hanlar ve medreselerle ilgili projeleri üzerinde çalışırken, şimdi de İznik deyince ilk akla gelen surlara el attı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik Arkeoloji Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan bitki ve ot temizliği çalışmaları aynı zamanda yapılacak arkeolojik kazı ve restorasyon proje çalışmalarına ön hazırlık niteliği taşıyor. İznik Surları, 4 bin 970 metre uzunluğunda, çift sur sistemiyle yapılmış, 4 ana kapı ve 12 tali kapıdan oluşuyor. Bu surların dört ana kapısı, İstanbul kapısı (kuzeyde), Lefke Kapısı (doğuda), Yenişehir Kapısı (güneyde) ve Göl Kapısı (batıda, bugün yok). Göl kapısı kesimiyle Lefke Kapısı'nı Kılıçaslan Caddesi, İstanbul Kapısı ile Yenişehir Kapısı'nı da Atatürk Caddesi birbirine bağlamaktadır. 4 ana kapı etrafında devam eden surlar; kırmızı tuğlalar, moloz taşlar, farklı binalardan sökülen devşirme bloklar ve horasan harcı kullanılarak inşa edilmiş. Surların değişik bölümlerinde farklı malzemeler kullanılarak örülmüş olması; farklı dönemlerde savunma amaçlı restorasyonlar gerçekleştirildiğini gösterirken, surların ilk günkü ihtişamını alması amacıyla ilk adım atıldı. Yapılan bitki ve ot temizleme çalışması ile surların mevcut durumu tamamen ortaya çıkacak ve önümüzdeki dönemde yapılacak arkeolojik kazı ve restorasyonlar için de önemli bir tespit yapılmış olacak. İHA’da yer alan habere göre; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ile birlikte İznik surlarında devam eden temizlik çalışmalarını yerinde inceledi. Bursa'nın ardından İznik'in de en kısa zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için çalışmalara hız verdiklerini dile getiren Başkan Altepe, “Bursa'dan da önce başkent olan, Doğu Roma ve Selçuklu'ya başkentlik yapan İznik'teki tüm medeniyetlere ait izleri bir bir ortaya çıkarıyoruz. Batık Bazilika'da, çini fırınlarında, antik tiyatroda, Abdulvahap Tepesi, cami, medrese ve hanlarla ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında İznik deyince ilk akla gelen İznik surları. Yaklaşık 5 bin metrelik surlarla ilgili çalışmaları başlattık. Bir taraftan İstanbul Kapı ve Yenişehir Kapı'nın restorasyon projeleri hazırlanırken, diğer taraftan surların temizlikleriyle ilgili çalışmaları başlattık. Otlarla kaplı olan surlar temizliğin ardından orijinal görüntüsüyle ortaya çıkıyor. Bu çalışmayla surlar artık gezilebilir hale geliyor. Kültür Turizm Bakanlığı ve Müze Müdürlüğü'nün kontrolünde yaptığımız çalışmalarda 4 üniversite de bizimle çalışıyor. İznik'in gerçek anlamda bir turizm şehri olması için önemli adımlar atılıyor” diye konuştu.


SH  2.10.2016

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.