Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ISPARTA’DA TARİHİ BULUŞ: İZLER ‘GLADYATÖR’LERİ GÖSTERİYOR

Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ndeki Pisidia Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, "Antik kentteki gladyatör kabartmaları, Roma İmparatorluk döneminde bütün gladyatör oyunlarının burada oynanmış olduğunu ve burada belki de bir gladyatör okulu olabileceği ya da diğer kentlerden gelen gösteri yapan gladyatörlerin varlığını belgelemektedir" dedi.

Isparta Yalvaç'taki Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde 1980 yılında Dr. Mehmet Taşlıalan ve ekibi tarafından başlatılan kazı çalışması sonucu bir tiyatro ortaya çıkarıldı. Tiyatronun sütunlarında kayalara işlenmiş kabartmalar bulundu. Günümüzde Yalvaç Müzesi'nde sergilenen ve üzerinde gladyatör resimlerinin bulunduğu kabartmalarda yapılan incelemede tiyatronun gladyatör müsabakaları yapılan bir alan olduğu bilgisine ulaşıldı.

'2 LEJYON EMEKLİ ASKER YERLEŞTİRİLMİŞ'

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Pisidia Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, kabartma figürleriyle ilgili bilgi verdi...

2 lejyon birliğinin konuşlandığı antik kentte savaşçıların ölümüne maçlar yaptığı, bazen gladyatörlerin birbiriyle bazen de vahşi hayvanlarla dövüştüklerini betimleyen kabartma resimler olduğunu aktaran Prof. Dr. Özhanlı, "Pisidia Antiocheia Antik Kenti, Roma döneminde İmparator Augustus tarafından kolonileştirildikten sonra kente 2 lejyon emekli askerin yerleştirilmiş olduğunu biliyoruz. Askerlerle bağlantılı olarak kentin tiyatrosunda gladyatör oyunlarının düzenlenmiş olduğunu hem tiyatro içindeki düzenlemelerden hem kentte ele geçen gladyatör kabartmalarından anlıyoruz" dedi.

GLADYATÖR OYUNLARI OYNANMIŞ'

5 bin kişilik küçük bir tiyatro olmasına karşın orkestra duvarlarının yükseltildiğini ve caveada (antik dönem tiyatrolarında oturulan bölümlere verilen ad) oturanların hizasına kadar çıkarıldığını vurgulayan Özhanlı, "Bu da tiyatroda hem insanın insana karşı mücadelesi hem de yabani hayvanlara karşı gladyatör oyunları olduğunu belgeliyor...

Yalvaç Müzesi'nde korunmakta olan gladyatör kabartmalarına baktığımızda Roma İmparatorluk döneminde bütün gladyatör oyunlarının burada oynanmış olduğunu ve burada belki de bir gladyatör okulu olabileceği ya da diğer kentlerden gelen gösteri yapan gladyatörlerin varlığını belgelemektedir" diye konuştu.


SH  25.01.2017

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.