Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘HAYAT BAŞKA YERDE’

Sanat nedir? Üstün bir yaratıcılık, bir arama ya da sorgulama biçimi midir? Bir “şey”in sanat olduğunu kim nasıl belirleyebilir? İşte bu soruların cevabını bulabilmek için fotoğraf sanatçısı Laleper Aytek, 30 yılı aşkın bir süredir fotoğraf sanatı ile ilgilendi.

Aytek, 2016- 2019 yılları arasında, Türkiye, Fransa ve Yunanistan’da farklı şehirler, kıyılar ve adalarda çektiği kırk adet siyah-beyaz fotoğraftan oluşan “Hayat Başka Yerde” sergisini Şişli Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde açtı.

Yaşadığımız coğrafyalardan kilometrelerce uzaklıkta hiç bilmediğimiz, duymadığımız yerlerde ya da bazen çok yakınımızda içerisinde sanat barındıran nice yerler var. Aytek bu durumun farkına varıp kendini fotoğraf sanatına adadı. İlk kadın portre sanatçılarından Julia Margaret Cameron’un izinden gitti, Henrie Cartier Bresson’dan etkilendi ve ortaya kendine has bir “ara sokak” sanatı çıkardı. Nedir peki bu “ara sokak” sanatı? Görünmeyeni görmek, hissedilmeyeni hissetmek... Aytek, akıl ile kalp ikilemi arasında bir dengenin var olabileceğini anlayıp kendi deyimiyle sustuklarını çekti. Kalbindeki yaraları ancak sustuklarını çekerse iyileştirebileceğini düşündü. Fotoğrafı edebiyatla yoğuran sanatçı, neredeyse her eserini şiirle bütünleştirdi, bunların resme öykünen tarafını ortaya çıkardı.

Aytek, sergilenmiş fotoğrafların ya da resimlerin yanına yazı yazılmasından yana değil. Bu konu ile ilgi yaptığı sergi konuşmasında şunları dile getirdi: “Fotoğrafın sanatçı tarafından anlatılmasını sevmiyorum. Seyirci kendi hikâyesini kendisi bulmalı. Sanatçı, eserini yanına iliştirdiği yazıyla anlatırsa ya da sergide dolaşıldığı sırada kendisi söylerse, izleyici duyduğu hikâyenin içine sıkışmış olur. Bırakalım izleyici kendi hissettiğini yine kendisi yorumlasın. Sanat sınırlandırmaya gelmez.” “Hayat Başka Yerde”, bir tanıklık hikâyesi değil; ütopik bir tasavvur, cevapsız bir soru, zamansız bir iç dökme, ufak hikâyeler, bir hayat özlemi ya da eksikliği, silik rüyalar... Bresson’un da dediği gibi “Sanat her yerde”. Yeter ki onu hissedebilelim ve anı yakalayalım. Sanatçının “Hayat nerede, ne zaman ve ne kadar” sorularından yola çıkarak hazırladığı sergi, 11 Ocak’a kadar Milli Reasürans Galeri’de ziyarete açık olacak.


SH  30.12.2019

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.