28, 29 ve 30 Nisan'da Ga..." /> Sanatsal Haber... Türkiye'nin Sanat ve Kültür Portalı.

                                                                               

  Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘VE TANRI DEDİ Kİ’ PERDE AÇIYOR

Türk ve Yunan sanatçıları bir araya getiren "Ve Tanrı Dedi Ki" adlı oyunun dünya prömiyeri İstanbul'da yapılacak.

28, 29 ve 30 Nisan'da Garajistanbul'da seyirciyle buluşacak olan "Ve Tanrı Dedi Ki" adlı oyunun yazarı ve yönetmeni Yunan sanatçı Avra Sidiropoulou, oyuncular Derya Durmaz ve Teoman Kumbaracıbaşı ile birlikte Yunanistan Başkonsolosluğu Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

"İstanbul, Projeye Küresel Bir Perspektif Kazandırdı"
Sidiropoulou, "İstanbul, doğu ve batının merkezi. Her gün birçok insan Asya ve Avrupa arasında iletişim içinde. İstanbul çok kültürlü bir şehir. Bu da projeye küresel bir perspektif kazandırdı" diye konuştu.

İngilizce olarak kaleme alınan ve son bölümü, sahnelendiği ülkenin dilinde oynanacak oyunun, farklı ülkelerden sanatçıların bir araya gelmesiyle neler yapılabileceğini göstermesi açısından ufuk açıcı bir proje olduğunu kaydeden Sidiropoulou, birbirine bir şey empoze etmeden duygu ve düşünceleri en iyi ifade etmenin sadece sanat yoluyla başarılabileceğini dile getirdi.

"Kendimi Çok Şanslı Hissediyorum"
"Mülteci", "Çinliler Geliyor" adlı sinema filmlerinde rol alan ve "Ihlamurlar Altında" adlı TV dizisinde canlandırdığı Fahriye karakteriyle de tanınan oyuncu Derya Durmaz da başka bir ülkeden bir yönetmenle bir şeyler üretme şansını yakaladığı için kendisini çok şanslı hissettiğini söyledi.

"Ve Tanrı Dedi Ki" ile dilin ve kültürün ötesine geçerek herkesin aynı zeminde kendini özgürce ifade etme imkanına sahip olduğunu kaydeden Durmaz, kalemi çok kuvvetli bir sanatçı olan Sidiropoulou'nun yazdığı metni, her sanatçının bir tarafından tutarak kendi kültür ve hayata bakış açısıyla harmanladığını ifade etti.

"Şınır Aşan Bir Proje"
"Yazı Tura" ve "Made in Europe" adlı sinema filmlerindeki performansıyla ödüllendirilen ve "Binbir Gece", "Aşka Sürgün" "Ayışığı' adlı TV dizilerindeki rolleriyle de tanınan oyuncu Teoman Kumbaracıbaşı da oyunu ilk okuduğunda dilinden çok etkilendiğini ifade etti.

Kumbaracıbaşı, "Yunan tiyatro geleneğindeki sözün söyleniş güzelliğinin karşısında duyguların esiri oluyorsunuz. Ben de bu sözün esiri oldum" diye konuştu.

Oyunda bu güzelliğin içinde "geleceğe duyulan kaygı" gibi çok sert bir konunun anlatıldığını ifade eden Kumbaracıbaşı, kişinin kendi dönüşümüyle ilgili birçok şeyin farkına varmasını sağlayacak bir oyun olduğunu söyledi.

Kıyamet Sonrası Anlatılıyor
"Ve Tanrı Dedi Ki", geriye dönüşü olmayan bir felaketin tüm anlamı, hafızayı ve paylaşılmış geçmiş ve hayal edilen gelecek anlamında zamanı sildiği bir çeşit kıyamet sonrası, zamansız, mekansız bir ortamda geçiyor. Bu kıyamet sonrası mekanda sadece bir adam, bir kadın ve bir bebek kalmıştır geriye. Anlamın, kişisel ve kişiler arası geçmişlerinin silinmesinden dolayı birbiriyle iletişim kuramayan adam ve kadın, varoluşlarının tek referansı olarak bebeğe tutunur. Tüm kaynakların tükendiği bu ortamda bebeğin beslenme zorunluluğu, insanın savunmasızlığının yaşayan bir portresi haline gelir. Bu portre, neredeyse ekolojik yok oluşun eşiğine gelen günümüz dünyasına ilişkin pekçok şeyi resmetmektedir.


AA  25.04.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.