İNTERNET MEDYASI `GAZETECİ` SAYILMAK İSTİYOR
Özellikle son dakika haberleriyle birçok televizyon kanalına fark atan haber sitelerinin `gazeteci` statüsüne alınması için ilk adım atıldı. İnternet Medyası Derneği(İMD) tarafından hazırlanan yasa teklifi Meclis`e sunuldu.
Teklif kabul edilirse sanal ortamda gazetecilik yapanlar da Basın Kanunu kapsamına alınacak. Gazete ve televizyonlar gibi basın toplantılarına katılabilecek. Meclis ve Başbakanlık gibi resmî kurum ve spor müsabakalarına muhabir gönderebilecek.
İnternet o kadar hızlı gelişiyor ki var olan yasalarda bile boşluk oluşuyor. İnternet medyası kavramı da her geçen gün daha çok gündemimize giriyor. Yasalarda oluşan boşlukların bir bölümü bu yayın türüyle doğrudan ilintili. Sanal dünyada kaliteli haber yayını ve kanalları artarken madalyonun öteki yüzünde kötü niyetli kesimlerin sürdürdüğü `ahlak dışı ve çirkin saldırılara dayalı` propaganda yapılabiliyor.
İşte bu yasal boşluğu doldurmak ve internet medyasının hukuki anlamda `gazeteci` sayılmasının yolunu açmak amacıyla yeni bir yasa teklifi hazırlandı. Teklifin sahibi İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık. Gazete ve televizyonlar gibi basın toplantılarına muhabir göndermek istediklerini söyleyen Özışık, bu sayede sitelerdeki `kopyala/yapıştır` faaliyetinin sona ereceğini kaydetti. Hazırlanan yasa teklifinin şu an Meclis Başkanı Köksal Toptan`ın önünde olduğunu aktardı.
Taslak yasalaştığı takdirde internet gazeteleri kurumsallaşacak. Böylece bir site yaptığı iftiranın ya da hakaretin cezasını çekebilecek. Taslağın getirdiği en önemli yarar ise Basın İlan Kurumu`ndan faydalanılabilecek olunması. Bu mali desteğin cezbediciliğine dikkat çeken Özışık, `Kurumsallaşmak istemeyen siteler Basın İlan Kurumu`ndan faydalanamayacak. Aynı zamanda bu ciddi adım tetikçi yayın yapanlar için de baskı oluşturacak ve zamanla yok olmalarını sağlayacak.` diye konuştu.
İMD Başkanı, bu tasarı ile sorumlu birer gazeteci haline gelmek istediklerini ifade ederken, adresi ve sorumlu yazı işleri müdürü belli olan haber sitelerinin sistem dışına itilmemesi gerektiğini vurguladı. 27 yıllık haberci geçmişini hatırlatarak 2000 yılından bu yana internette haber yayınladığını dile getiren Özışık, buna rağmen şu anda gazeteci sayılmadığına dikkat çekti. Özellikle gazetesi ve televizyonu olmayan haber sitelerinin teklifin yasalaşmasını ümit ettiğini aktardı. `Bu madde kabul edilirse internethaber.com`un kurucusu olarak ben, 20 arkadaşımı 212 sayılı yasaya göre çalıştırabileceğim.` diyen Hadi Özışık, bu durumun İMD`yi de güçlendireceğinin altını çizdi. Derneği sanal dünyayı kirletenlere karşı `dayanışma platformu` olarak kurduklarını sözlerine ekledi.
Sanatsal Haber 6.05.2009
|
|
|