Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

BAŞKENTİN BİLİNMEYEN SELÇUKLU MİRASI

Başkentte, Cumhuriyetin ilk yıllarının modern yapıları ile Roma ve Bizans şehir kalıntıları yanında, pek fazla bilinmese de Selçuklu döneminden kalma 16 mimari yapı bulunuyor. ''Anadolu Selçuklu Eserleri-Fotoğraf Albümü''nden derlenen bilgiye göre, Ankara'nın sembollerinden Ankara Kalesi'nin kuruluş tarihi Roma ve Bizans dönemine kadar uzansa da Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtıyor.

Ankara çayı üzerine inşa edilmiş ''Akköprü'', günümüze kadar ulaşan Selçuklu miraslarından.

Selçuklu mirasının yoğun olduğu mahalle ise Cumhuriyetin ilk yıllarının modern binalarına ev sahipliği yapan Altındağ. Samanpazarı semtindeki Ahi Şerafeddin (Aslanhane) Camii 13. yüzyılın başında yapılmış. Ahşap 24 direkle taşınan, tavanı ahşap caminin, çini mihrabı ve çok iyi korunmuş ahşap minberi Selçuklu sanatının iyi örneklerini sunuyor. Ankara Kalesi yakınlarındaki 14. yüzyıla ait Ahi Elvan Camii, Selçuklu döneminin ahşap direkli camilerinden bir diğer mimari örneği temsil ediyor. Bunun yanında, Alaaddin, Molla Büyük, Şeyh İzzettin ve Yeşil Ahi camileri Selçuklu döneminde yapılmış ama tamirat ve tadilatlarla bugünkü halini almış.

Ayrıca, başkentteki Saraç Sinan, Sabuni ve Geneği mescitleri ile Ahi Şerafeddin, Kesikbaş türbeleri ve Yörük Dede Kümbeti önemli Selçuklu mimarileri arasında bulunuyor.


Sanatsal Haber  13.10.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.