BAŞKENTİN BİLİNMEYEN SELÇUKLU MİRASI
Başkentte, Cumhuriyetin ilk yıllarının modern yapıları ile Roma ve Bizans şehir kalıntıları yanında, pek fazla bilinmese de Selçuklu döneminden kalma 16 mimari yapı bulunuyor.
''Anadolu Selçuklu Eserleri-Fotoğraf Albümü''nden derlenen bilgiye göre, Ankara'nın sembollerinden Ankara Kalesi'nin kuruluş tarihi Roma ve Bizans dönemine kadar uzansa da Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtıyor.
Ankara çayı üzerine inşa edilmiş ''Akköprü'', günümüze kadar ulaşan Selçuklu miraslarından.
Selçuklu mirasının yoğun olduğu mahalle ise Cumhuriyetin ilk yıllarının modern binalarına ev sahipliği yapan Altındağ. Samanpazarı semtindeki Ahi Şerafeddin (Aslanhane) Camii 13. yüzyılın başında yapılmış. Ahşap 24 direkle taşınan, tavanı ahşap caminin, çini mihrabı ve çok iyi korunmuş ahşap minberi Selçuklu sanatının iyi örneklerini sunuyor.
Ankara Kalesi yakınlarındaki 14. yüzyıla ait Ahi Elvan Camii, Selçuklu döneminin ahşap direkli camilerinden bir diğer mimari örneği temsil ediyor. Bunun yanında, Alaaddin, Molla Büyük, Şeyh İzzettin ve Yeşil Ahi camileri Selçuklu döneminde yapılmış ama tamirat ve tadilatlarla bugünkü halini almış.
Ayrıca, başkentteki Saraç Sinan, Sabuni ve Geneği mescitleri ile Ahi Şerafeddin, Kesikbaş türbeleri ve Yörük Dede Kümbeti önemli Selçuklu mimarileri arasında bulunuyor.
Sanatsal Haber 13.10.2008
|
|
|