Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ÖZPETEK: BİR SONRAKİ FİLMİM TÜRKİYE’DE OLACAK

İtalya'nın güneyindeki Lecce'de yeni filmi 'Serseri Mayınlar'ın çekimlerini sürdüren ve bu sefer seyircileri güldürmeyi hedefleyen Ferzan Özpetek filmini anlattı...

Sinema kariyerine İtalya'da başlayan ve çalışmalarını burada sürdüren Özpetek, 7 Eylül'de çekimlerine başladığı 'Mine Vaganti/ Serseri Mayınlar'ın setini ilk defa basına açtı.

Başrollerinde Riccardo Scamarcio ve Alessandro Preziosi'nin oynadığı filmin, İtalya'nın ünlü oyuncularından oluşan geniş bir kadrosu bulunuyor. Salento bölgesinde 8 hafta boyunca çekimleri sürecek filmin yapımcılığını Fandango şirketi üstlenirken, film için yaklaşık 7 milyon avroluk bir bütçe öngörüldüğü öğrenildi. Film için bölgenin karakteristik özelliklerine uygun yerler seçilirken, harabe durumdaki eski bir villanın 5 odası ünlü bir İtalyan sanat yönetmeni tarafından filme uygun şekilde restore edilerek, set olarak hazırlandı.

'GÜLMEK, EĞLENMEK DALGA GEÇMEK...'
Özpetek, yaptığı açıklamada, son filmi 'Mükemmel Bir Gün'den sonra yeniden "kendi hikayelerine döndüğünü" söyledi. Son dönemlerde "gülmek, eğlenmek ve dalga geçmek duygularını içinde yoğun hissettiğini" kaydeden Özpetek, "2 yıldır bu filmin konusu üzerinde çalışıyorum. Gerçek bir olaydan hareket ettim. 2 erkek kardeşin başına gelen bir olay. Çocukluğumdan aldığım bazı olaylar, kişilikler var. Hayattan aldığım 2-3 konuyu birleştirdim. Bana haz veren bir film" dedi.

'BİR CÜMLE İLE BÜTÜN DÜNYAYI ANLATABİLMEK'
Çekimler sırasında bazı bölümlere ekip olarak katıla katıla güldüklerini belirten Özpetek, "Bir kare ve bir cümle ile bütün dünyayı anlatabilmek, her zaman benim bir tutkum oldu. Tabii bundan da seyirciye heyecan verebilmek istiyorum" şeklinde konuştu.

'SEZEN AKSU BİRYERLERDEN ÇIKACAK'
"Hem çok önemli bir dostum hem de hayranı olduğum biri. Benim için birçok şeyi temsil ediyor" dediği Sezen Aksu'nun bir şarkısının filmde "mutlaka bir yerlerden çıkacağını" kaydeden Özpetek, senaryoyu hazırlarken Sezen Aksu'nun bir şarkısını dinleyerek bazı yerleri yazdığını ve bunu da hemen telefon açıp sanatçıya anlattığını ifade etti. Sinema çalışmalarını İtalya'da yapmasına rağmen her zaman Türk olduğunu da vurgulayan Özpetek, "Oyuncuların bazen bana söylediği bir şey var; Bir sahneyi hazırlarken, oyunculara şöyle böyle yapalım dediğimde, söylediklerimin farklı anlatım biçimleri olduğunu düşünüp, bana (Senin farkın buradan, Türk olduğundan geliyor) diyerek iltifat ediyorlar. O çok hoşuma gidiyor" diye konuştu.

'BİR SONRAKİ FİLMİM TÜRKİYE'DE OLACAK'
İlk 2 filmi dışında Türkiye'de film çekmeyen Özpetek, bunun nedeniyle ilgili yöneltilen bir soruya karşılık şunları söyledi:

"Cahil Periler ve Karşı Pencere İtalya'da çok iyi gitti ve bundan sonra adeta beni bırakmadılar. Ayrıca Türkiye'de film yapmak ya iyi olmazsa diye de düşündüm. Çünkü Türkiye'de daha da sorumluluk artıyor. Ama bundan sonraki filmim tamamen Türkiye'de olacak. Ay Yapım ve AFS şirketi ile beraber bir anlaşmam var. Onlarla gelecek yıl eylül ayında çekmeyi düşündüğüm bir film yapacağım. Benim aklıma gelen bir konuydu ve yazılmaya başlandı. Ama hiç bahsetmiyorum, yoksa başka yerlerden çıkıyor. Beni çok ilgilendiren bir konu ve tamamıyla bir Türk filmi olacak. Ayrıca 8 filmden sonra artık 9. film başka olsun diye düşünüyorum. Menajerimle de onu tartıştım. O İtalya dışından gelen diğer projelerle ilgilenmemi istiyordu ama benim son zamanlarda Türkiye'ye karşı bağım çok daha arttı. Her İstanbul'a gidişim 3 gün olacaksa uzayıp, 10 gün oluyor. Öyle bir duygunun içindeyim."

'İTALYAN SİNEMASINA BİR SORUMLULUĞUM YOK'
Filmlerin İtalya'da yakaladığı başarıyı Türkiye'de yakalayamamasını en çok "alt yazılı veya dublajlı" çıkmasına bağlayan Özpetek, "Bence İtalya'da filmimin sevilmesinin sebeplerinden bir tanesi filmde konuşma lisanı olması. O da oyuncularla yaptığım provalar. Bir de kendimi hiç düşünmeden, tamamen duygularımla hareket ediyorum. Geçen gün sahne çektik. Scamarcio bana (Bu sahne o kadar riskli ki komik de, trajedik de ya da çok harika da olabilir. Buna hiçbir İtalyan yönetmen cesaret edemez) dedi. Yani böyle şeyler olabiliyor. Nedeni benim arkamda büyük bir sorumluluk olmaması. Yani buradaki bir İtalyan yönetmenin De Sicaları, Fellinileri var benim İtalya'ya karşı böyle bir sorumluluğum yok" değerlendirmesinde bulundu.

Mart 2010'da İtalya'da gösterime girmesi beklenen 'Serseri Mayınlar'ın tanıtım fragmanları kısa zaman içinde sinemalarda gösterilmeye başlanacak.


NTVMSNBC  19.09.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.