Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

MARANGOZ DA OPERADAN ANLAR

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen eleştirilere böyle yanıt verdi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, personel alımı için yapılan sınavlarda, marangozların opera ve bale hakkındaki görüşlerinin yazılması istendiği kompozisyona tabi tutulmasına yönelik eleştirilere sert tepki gösterdi. “Neden marangoz opera, baleden anlamasın?” diye soran Gökmen, “Buraya girenler marangoz değildir, demirci değildir. Biz o demirciyi parmaklık yapmak için almıyoruz. Sahnede “La Traviata” eserinin, “Kuğu Gölü” eserinin, “Carmen” eserinin dekorunu yapması için, sahnenin demir işlerini yapması için alıyoruz” dedi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü 18-28 Eylül tarihleri arasında, çeşitli bölge müdürlüklerine personel alımı için sınav yaptı. Genel Müdürlük, söz konusu sınavda, marangoz, demirci, terzi gibi “uzman memur” kadrosuna alınacak elemanları, “Opera ve Baleyle ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusunun da cevaplanmasını istediği bir kompozisyona tabi tuttu. Konuyu ANKA'ya değerlendiren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, söz konusu uygulamanın haklı bir uygulama olduğunu savundu. Neden marangoz opera, baleden anlamasın?” diye soran Gökmen, “Buraya girenler marangoz değildir, demirci değildir. Biz o demirciyi parmaklık yapmak için almıyoruz. Sahnede “La Traviata” eserinin, “Kuğu Gölü” esrinin, “Carmen” eserinin dekorunu yapması için, sahnenin demir işlerini yapması için alıyoruz. Dolayısıyla bu insanların mesleklerini iyi yapmasının yanında, hangi kurumda çalışacaklarını, hangi işi üretecekleriyle ilgili iyi bilgi sahibi olmaları lazım ki işlerini iyi üretsinler. İşini iyi yapmaları yetmiyor bizim için” diye konuştu.

“BAZISININ OKUMA YAZMASI OLMADIĞI ORTAYA ÇIKIYOR”

Sınavlarda kompozisyon yazanların daha sonra uygulamaya da alındığını hatırlatan Gökmen, iyi tanıyabilmek için adayları mülakat sınavında, kompozisyonlarıyla birlikte değerlendirdiklerini belirtti.
Gökmen, Devlet Opera ve Balesi olarak bu yıl ilk defa, sınav usullerinin açık şekilde görülmesi amacıyla, sınav yönetmeliği çalışması yapıldığını kaydederek, “Sınavlar ayrıca üç müfettişin gözetimde yapılıyor. Buradaki insanlar marangoz, demirci, terzi değildir, bunlar sahne uygulatıcısıdırlar, sanat uygulatıcısıdırlar. Devlet Opera ve Balesi özel bir kurumdur. Bazılarının okuma-yazmasının olmadığı kompozisyon sınavında ortaya çıkıyor. Bu kurumun özelliğine binaen çalışanları seçmek durumundayız” dedi.

“DÜNYA ÇAPINDAKİ SANATÇILARLA, TEKNİK KADROMUZ AYNI OTELDE KALIR”

Gökmen, atölyede elemanlarının da Devlet Opera ve Balesi'nde görevli, dünya çapında ün yapmış sanatçılarla birlikte aynı otelde kaldığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Tüm çalışanlar, sanat kurumunun takım çalışması içindedirler. Dolayısıyla bu kurumu temsil etmek durumda olan insanların, benim kanaatimce kişisel niteliği yaptığı işten daha önemlidir. Böylece daha iyi iş çıkartır çünkü işi algılama kapasitesi daha yüksektir. Neden marangoz opera, baleden anlamasın? Bizim atölye çalışanlarımız aynı zamanda sanatçıdırlar. Buradaki çalışan arkadaşlarımız farklıdır, farklı olmak zorundadırlar.”

105 KİŞİ ALINDI

Öte yandan, Devlet Opera ve Balesi yapılan sınavlar sonucunda bu yıl “Sanatkar Memur”, yaratıcı


Sanatsal Haber  15.10.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.