ASSOSLULAR BOL BALIK TÜKETMİŞ
Deniz kıyısında kurulan bir kent olan Assos'ta yaşayanların en önemli besin maddeleri arasında balığın yer aldığı belirlendi.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sınırları içinde yer alan ve geçmişi 4 bin yıl öncesine dayanan Assos Antik Kenti'nde yaşayanların bol bol balık tükettiği belirlendi.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Arslan, antik kentte yapılan kazılarda, özellikle mezarlarda bulunan iskeletlerin üzerinde, bazı önemli izlere rastlanıldığını söyledi.
Özellikle erkek bireylerin ön dişlerinde çukur bir alanın oluştuğunun fark edildiğini ifade eden Arslan, araştırmacılar tarafından bunun balıkçılıkla uğraşan kişilerde daha yaygın olduğunun belirlendiğini bildirdi.
Arslan, kendilerinin yaptığı kazılarda bunu destekleyen bazı verilere ulaştıklarına işaret ederek, "Doğal olarak deniz kenarında yaşayan bir halk olan Assosluların en önemli besinleri arasında balık yer alıyordu" dedi.
Kazılarda Çok Sayıda Balık Tabağı Bulundu
Bu yıl ve daha önceki yıllarda yapılan kazılarda, konut alanı ve nekropolde (mezarlık) çok sayıda balık tabağı olarak adlandırılan formlar ortaya çıktı. Bu da halkın bolca balık tükettiğini gösteriyor.
Tabakların en büyük özelliği, ortasında çukur bir bölümün olması. Tabakların bu şekilde yapılması da ızgara ve yağda kızartılan balıkların tabağa konduktan sonra fazla yağ ya da suyunun birikmesi ve balığın ıslanmasının önlemesi...
Bazı tabakların üzerinde ise balık resimleri olduğu gözlemlendi.
Yöre halkı balığın dışında zeytin, nohut, yeşil mercimek, buğday, arpa, incir, bal ve zeytinyağı tüketmiş.
AA 13.10.2009
|
|
|