Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘AIDA’ YENİDEN BAŞKENT SAHNELERİNDE

Opera tarihinin en ihtişamlı baş yapıtlarından "Aida", 250 kişilik dev kadrosuyla uzun yıllar uzak kaldığı Başkent sahnelerine dönüyor. Guiseppe Verdi'nin 1871 tarihli eseri, 24 Ekimde "perde" diyecek.

Librettosu Antonio Ghislanzoni'nin imzasını taşıyan 138 yıllık eseri Vincenzo Grisostomi Travaglini sahneye koydu. Orkestrayı Şef Rengim Gökmen ile Alessandro Cedrone'nin dönüşümlü olarak yöneteceği eserin kostüm ve dekorları Savaş Camgöz'e ait. Koroyu da Cedrone'nin yöneteceği yapıtın koreografisini Sergei Trechenko, ışık düzenini Fuat Gök ile Stefano Prendello yaptı.

Konusu Mısır'da geçen ve Prenses Aida'nın hüzünlü öyküsünün işlendiği eserde, Komutan Radames'i Ignacio Encinas ile Efe Kışlalı, Aida'yı dönüşümlü olarak Nilgün Akkerman ile Şebnem Oksal, Amneris'i Anna Chubuchenco ve Sim Tokyürek, Amonasro'yu Eralp Kıyıcı, Çetin Kıranbay ve Tuncer Tercan, Ramfis'i Tuncay Doğu, Mithat Karakelle ile Sabri Karabudak, Il Re'yi Özgür Savaş Gençtürk ile Mithat Karakelle, Un Messagero'yu Cem Akyüz, Okan Başel ve Emrah Sözer, Sacerdotessa'yı Seda Aracı, Begüm Mengü ve Bilge Yılmaz canlandırıyor. Eserin prömiyerinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Evren Ekşi, "Aida" rolünde izleyiciyle buluşacak.

Etiyopyalı bir prenses olan Aida'nın kendi ülkesinde yakalanarak köle olarak Mısır'a getirilmesiyle başlayan eser, Komutan Radames'in, Aida'ya olan aşkı ile Firavun'a olan sadakatı arasında seçim yapamamasını o dönemin önemli olayları eşliğinde anlatıyor.

İkinci perdesindeki görkemli "Zafer" sahnesiyle hafızalara kazınan yapıt, dünyanın pek çok önemli opera evinde defalarca sahnelendi.


AA  22.10.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.