<..." /> Sanatsal Haber... Türkiye'nin Sanat ve Kültür Portalı.

                                                                               

  Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

RESSAMIN FIRÇASINDAN OSMANLI HANEDANI

Sanatçı Abdurrahman Kaplan, 36 Osmanlı padişahını 3 yıllık çalışmayla tuvale aktardı. "Padişahların Zaferi"nde 20 metrekarelik soy ağacı da var.

Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesinin ev sahipliği yaptığı "Padişahların Zaferi" isimli sergide, 623 yıl hüküm süren, çağ açıp çağ kapatan Osmanlı hanedanı, tuval üzerine akrilik portrelerle izlenime sunuluyor.
Sanatçı Abdurrahman Kaplan, çalışmalarında minyatür sanatının renkçi yüzey estetiğini kullanırken, 36 büyük boy portrenin her birinin altında padişahların özgün tuğraları da bulunuyor.

Geleneksel portre çalışmalarından farklı olarak, tuvallerin farklı dış formlarıyla da dikkat çektiği sergide, Osmanlı kültürünü simgeleyen çadır, cami, padişah kaftanı, surlar gibi ögeler de kullanılıyor.

Sergi, 30 Kasıma değin Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi'nde sanatseverlerle birlikte olacak.

"Geleneksel Sultan Portreleri Değiller"
Ressam Abdurrahman Kaplan, sergide 36 sultan portresini kendi imgelem ve hayal dünyasıyla bütünleyerek bir kompozisyon yarattığını söyledi.

Sergi üzerinde 2006 yılından bu yana çalışma yürüttüğünü ifade eden Kaplan, "Aslında bunlar öyle 3 yıl içerisinde ortaya çıkacak şeyler de değil. Fikir aşaması uzun süreden beri devam ediyordu" dedi.

Çocukluk yıllarından bu yana tarihe ilgi duyduğunu anlatan sanatçı, "Çocukluğumdan beri kültürüyle, coğrafyasıyla, doğasıyla, insanımızla ilgili resim yapmak istiyordum. Bu yönde pek çok çalışmam oldu. Bu sergi de onlardan biri" sözleriyle çalışmasına ilişkin bilgi verdi.

Sergide yer alan portreler 36 büyük boy çalışmadan oluşuyor. Portrelerin her biri kendine ve işlediği padişaha ilişkin nitelikler taşıyor. Sanatçı Kaplan, "Bunlar, geleneksel sultan portreleri de değiller. Bir yandan hayal dünyamla birleştirirken, diğer yandan da 'Osmanlı simgeleri' diye tabir edilen çadır formu, minyatür, kaftan formu gibi ögeleri de resmettim" diye konuştu.

İlk Kez Ankara'da
Padişahların özgün tuğraları da her bir yapıtta yer alıyor. Tuval üzerine akrilik çalışmaların büyük boyutlu olması nedeniyle eserler, Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi gibi geniş bir mekanda sergilenebildi.

Eserler arasında yer alan 20 metrekarelik soy ağacı da çok büyük bir çalışma olması nedeniyle duvara asılamadı ve yere konularak sergilenebildi.

Sanatçı Kaplan, "iç mekan tuval ensalasyonları" olarak tanımladığı yapıtlarını ilk kez Ankara'da izlenime sunduğunu belirtti.

Kaplan, sergiyi Türkiye'nin değişik yerlerine de taşımak istediğini ancak bunun için sponsor desteğine ve büyük mekanlara ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, en büyük arzularından birinin de sergisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen cer atölyelerinde izlenime sunmak olduğunu söyledi.

Osmanlı ve Türk tarihini bilmek isteyenlerin bu sergiyi beğeneceğini umduğunu ifade eden sanatçı,

"Tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla ilgili farklı şeyler görmek isteyen herkesi bu sergiye çağırıyorum" sözleriyle de başkentlileri "Padişahların Zaferi" adlı sergisine davet etti.


AA  29.10.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.