Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

CEVDET KUDRET EDEBİYAT ÖDÜLÜ İRFAN YALÇIN’IN

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cevdet Kudret adına verilen "Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü"nü, roman dalında, "Yorgun Sevda" adlı eseriyle İrfan Yalçın kazandı.

Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde Roman Dalı Seçici Kurulu adına konuşan Oya Baydar, İrfan Yalçın'ın edebiyat sanatının ne olduğunun bilincinde bir yazar olduğunu söyledi.

Yorgun Sevda romanında yazarın dili kullanışındaki şiirselliği ve yetkinliğinin romanın çarpıcı yanı olduğunu vurgulayan Baydar, kurgudaki başarının gündelik gerçekliği bütün boyutları ve sertliğiyle sanki gerçek dışıymışcasına aktarma hüneri gösterdiğini ifade etti.

Baydar, romanın fazlalık ve gereksiz süsler taşımadığını, zorlama biçim arayışlarına girmediğini, yalın anlatımı ile çağın insanının "yabancılaşma" ve yalnızlık" gibi sorunlarını çarpıcı imgelerle biçimlendirdiğini kaydetti.

Yazarın acıyı elle tutulur bir duruma getirerek ağıda dönüştürdüğünü anlatan Baydar, "Yalçın, roman sanatının birikmiş tecrübelerini içeren ustalığı nedeniyle ödüle değer bulunmuştur" dedi.

İrfan Yalçın Kimdir?
İrfan Yalçın, Zonguldak'ta 1945 yılında doğdu. Yalçın, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1960 yılında mezun oldu.

Adana'nın Kozan, Samsun'un Çarşamba ilçeleriyle Zonguldak'ta toplam on yıl Fransızca öğretmenliği yapan Yalçın, 1972'de eğitim görevinden ayrılıp İstanbul'da bir kitapevi açtı.

1985'de Köyceğiz'e yerleşen Yalçın, şiir, hikaye, eleştiri alanlarında ürün verse de romanda yoğunlaştı. Milliyet Yayınları 1974 Roman Yarışması'nda "Pansiyon Huzur"la ikincilik ödülüne değer görülen Yalçın, 1978'de "Genelevde Yas", 1979'da "Ölümün Ağzı", 1980'de "Fareyi Öldürmek", 1983'te "Büyük Soytarı", 1991'de "Uzun Bir Yalnızlığın Tarihçesi", 1995'te "Annem, Babam ve Ben" adlı romanlarını yayınlandı.

Yalçın, "Ölümün Ağzı" adlı romanıyla 1980'de Türk Dil Kurumu Ödülü'nü kazandı.


Sanatsal Haber  2.11.2009

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.