Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

SULTAN II. ABDULHAMİD’İN ARŞİVİNDEKİ DÜNYA

Sultan II. Abdülhamid'in, birçok ülkede ünlü fotoğrafçılara çektirdiği ya da kendisine hediye olarak gönderilen fotoğrafların yer aldığı kitabı tanıtıldı.
Kitaptaki fotoğrafların yer aldığı sergi de Topkapı Sarayı Müzesi'nde açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından yayımlanan kitabın tanıtımı Topkapı Sarayı Müzesi'nde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, burada yaptığı konuşmada, Sultan II. Abdülhamid arşivinden ilk olarak İstanbul fotoğraflarını yayımladıklarını kaydetti.

Kitapta yer alan fotoğrafların dünyanın en büyük fotoğraf arşivlerinden birinden seçildiğini vurgulayan Topbaş, ''35 bin kareden oluşan Sultan Abdülhamid arşivi 19 ülkenin 1800'lü yıllarına fotoğraf kareleriyle tanıklık ediyor. Fotoğraf sanatının fazla bilinmediği yıllarda II. Abdülhamid'in bu farkındalığı ve gayreti, bugün bile bakıldığında insanları hayrete düşürüyor. Devasa bir arşivi bizlere hediye ettiği için mutluyuz'' şeklinde konuştu.

Kadir Topbaş, dünyaya hükmetmiş bir imparatorluğun hükümdarı olan II. Abdülhamid'in teknolojiye ne kadar yakın ve meraklı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Maalesef bu kadar değerli bir hazineyi dünyaya yeterince tanıtmakta hala sorunlar yaşıyoruz. Bu bizim önemli bir eksikliğimizdir. Bu şehrin her türlü mirasını ortaya çıkarmak, bunları dünyaya tanıtmak ve her şeyden önemlisi bizden sonraki nesillere aktarmak en önemli görevimizdir. Bu arşivin dünyada da büyük ses getireceğine, özellikle fotoğrafla ilgilenenlere iyi bir kaynak olacağına inanıyorum.''

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı ise sarayda devam eden sergilere bugün bir yenisini eklediklerini belirtti.

Ortaylı, 31 yaşında tahta geçen ve imparatorluğun en güçlü sultanlarından biri olan II. Abdülhamid'in dünyaya açık bir hükümdar olduğunu dile getirerek, tahta çıkmadan önce bütün Avrupa'yı gezen II. Abdülhamid'in, padişah olmasının ardından İstanbul dışına bile çıkmadığını söyledi.

II. Abdülhamid'in bundan dolayı fotoğraf sanatına ilgi duyduğunu anlatan Ortaylı, padişahın imparatorluğun dört bir köşesinden fotoğraflar çektirdiğini ifade etti.

İlber Ortaylı, II. Abdülhamid'in, imparatorluğun dışındaki çeşitli ülkelere de fotoğrafçılar gönderip tarihe tanıklık ettiğini belirterek, ''Görülüyor ki, II. Abdülhamid dünya hakkındaki merakını fotoğraflarla gidermeye çalışmış'' dedi.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er'in de katıldığı tanıtım toplantısının ardından kitaptaki fotoğraflardan oluşan sergi de Topkapı Sarayı Müzesi'nde açıldı.


Sanatsal Haber  21.10.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.