OSMANLI HAREMİ BALE SAHNESİNDE
Başkent sahnelerine uzun bir aradan sonra geri dönen "Harem", saray yaşantısını ve Kösem Sultan'ın entrikalarını işliyor.
Osmanlı saray yaşantısını ve imparatorluğun en kudretli validelerinden Kösem Sultan’ın entrikalarını işleyen bale eseri "Harem", uzun bir aradan sonra Başkent sahnelerine geri döndü. Osmanlı usul müziğinin seçkin örnekleri eşliğinde sahnelenen yapıt, yarınki prömiyeriyle izleyiciyle buluşacak.
Reji ve koreografisini Merih Çimenciler’in gerçekleştirdiği eserin dekor ve kostümü Alexander Vasilliev’in imzasını taşıyor. Işık düzenini Tahsin Çetin’in yaptığı eserde, Kösem Sultan’ı Sanem Ergüler, Selin Sezer ve Meltem Ayar dönüşümlü olarak canlandıracak.
Padişah’ı Oliver Spence, Eren Keleş ile Cankat Özer’in, Gülbeden’i Özge Başaran ve Elif Aktar’ın sahneye getirdiği yapıtta Çeşmidil rolünde Elif Fırat ve Ayşem Sunal yer alıyor. Eserde, Emre Güler, Kuzey Kıyıcan, Mert Kocaay, Serhat Güdül, Kadir Okurer, Uluç Aytan, Hakan Odabaşı, Mert Kocaay, Aykut Levnet Özer, Mine İzgi Örsçekiç, Ezgi Korkmaz, Müge Göktan, Sevim Başol, Evrim Bakırcı, Defne Dinçer, Bleda Özlem, Neslihan Mert, Aslıhan Karacan, Bahar Keleş, Ceren Selçuk, Özge Al ve Özge Ay başlıca rolleri paylaşıyor.
TRT ile Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından oluşan orkestranın görev aldığı eserde, "Dök Zülfünü Meydana Gel", "Nihavent Longa", "Gelse O Şuh Meclise, Naz u Tegafül Eylese", "Vücud İkliminin Sultanı Sensin", "Kimseye Etmem Şikayet", "Yine Bir Gülnihal" gibi Osmanlı usul müziğinin örnekleri icra ediliyor.
Eser, ilk olarak 2002-2003 sanat sezonunda Ankara seyircisiyle buluşmuştu.
"Kapalı gişe oynadık"
Eserin reji ve koreografisini üstlenen Merih Çimenciler, "Harem" balesine ilişkin bilgi verirken, yapıtın Osmanlı saray yaşantısını işleyen ilk bale eseri olduğunu söyledi.
"Harem" balesinin uzun yıllardır Başkent sahnelerinde yer almadığını anlatan Çimenciler, bu süre zarfında eserin pek çok etkinlikte sahnelendiğini ve Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından da başarıyla sahneye getirildiğini hatırlattı.
Osmanlı İmparatorluğu’nun 700. kuruluş yıl dönümü kapsamında "Harem" balesinin Dolmabahçe ve Topkapı saraylarında sahnelendiğini belirten Çimenciler, "Bu saraylarda, yani ’Harem’in öyküsünün geçtiği mekanda eserin sahnelenmesi beni ayrıca heyecanlandırdı. Ayrıca eserimizin orada ayakta alkışlanması da ayrı bir sevinç verdi" dedi.
Yapıtın Osmanlı Usul Müziği eşliğinde sahneye geldiğini ifade eden Merih Çimenciler, Rus sanatçı Alexander Vassiliev’in o dönemin kıyafetlerini ve saray dizaynını inceleyerek saray yaşantısını birebir sahneye aktardığını kaydetti.
Eserin Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivalinde de ilgiyle izlendiğini, ayrıca sahnelendiği her dönemde kapalı gişe oynadığını da belirten Çimenciler, yıllar önce Başkentte seyirciyle buluşan kadronun çok başarılı olduğunu anımsattı. Çimenciler, "Uzun yıllardır kapalı gişe oynayan eserimizi yeniden Başkent seyircisiyle farklı bir kadroyla buluşturuyoruz. ’Harem’ balesinin bu yeni yüzünün de aynı ilgiyle izleneceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı eserinden bale sahnesine aktarılan "Çalıkuşu" isimli yapıtın da reji ve koreografisini üstlendiğini hatırlatan sanatçı, "Çalıkuşu, yıllarca büyük ilgiyle izlendikten sonra bu sezon Başkent seyircisine veda etti. Aynı ilgiyi ’Harem’ balesinin de göreceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
İki perdelik bale eseri Harem, 19 Kasımda Ankara seyircisiyle birlikte olacak.
Radikal 12.11.2009
|
|
|