SAROS’A SU ALTI TARİH MÜZESİ
Çanakkale Savaşı ve bölge tarihi su altına taşınacak...
Saros Körfezi'nde ''Su altı Tarih Müzesi'nin kurulması için çalışma başlatıldığı bildirildi.
Edirne Saros Turizm Alt Yapı Hizmet Birliğince, yapılması planlanan ''Saros Körfezi Yapay Resif Projesi''nin tanıtımı yapıldı.
Proje tanıtım toplantısına Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, belediye meclis üyeleri ile Saros Körfezi Turizm Otelciler ve Yatırımcılar Derneği yöneticileri katıldı.
Proje Danışmanı Savaş Yapman, ''Saros Körfezi Yapay Resif Projesi''nin, tanıtımında, dünyada ilk yapay resif çalışmasının Japonya kıyılarında 100 yıl önce başladığını, Türkiye'de ise bu uygulamanın 1989 yılında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince başlatıldığını hatırlattı.
Saros Körfezi'nin Kızıldeniz ve Adriyatik Denizi'nden sonra dünyanın en temiz denizi olduğunu ifade eden Yapman, proje çerçevesinde Saros Körfezi'nin çeşitli yerlerine batıklar, şamandır ve tonozlar ve su altı tarih müzesi kuracaklarını ve arama, kurtarma ve cankurtaran ekipleri oluşturacaklarını belirtti.
Saros Körfezi'ne 3 eski savaş gemisi ile 1 uçağın batırılmasının planlandığını ifade eden Yapman, şöyle devam etti:
"Bu projemiz kapsamında Saros Körfezi'nin çeşitli yerlerinde çevreci, nitelikli ve kalıcı dalış noktaları oluşturmak ve yapay resiflerin amacına uygun olarak su altı canlılarının popülasyonunu desteklemek ve arttırmayı amaçlıyoruz. Proje gerçekleştiğinde Edirne ili ve Saros Körfezi ülkemiz, su altı kaynaklarına bir çevreci bir değer eklediği gibi, yeni dalış noktaları kazanarak, dalış turizminin 7 aya çıkarılması sağlanarak dalış turizminden ciddi bir gelir artışı elde edecek. Saros Körfezi 3 veya 5 yıl içinde Kızıldeniz'in farklı bir versiyonu olacak. Proje çerçevesinde dünyanın ilk su altı tarih müzesini kuracağız. Çanakkale Savaşı'nı ve bölgenin tarihini su altına taşıyacağız."
Savaş Yapman, projenin yaklaşık 400 bin dolara mal olacağını söyledi.
AA 28.12.2009
|
|
|